domingo, 23 de agosto de 2015

GR-5 etapa GELIDA - OLESA DE BONESVALLS

Etapa dura, que començo agafant el tren de les 09.30 hores a La Sagrera.

La primera part és en pujada des de l´estació de Gelida (10.20 hores) cap a dalt l´esglèsia de Sant Pere, seguint el camí del funicular, que ve marcat amb marques vermelles i blanques.   Després segueixo, havent agafat un bon calentonet, va bé per posar a punt les cames que jo portava una mica "dures", a la part alta, en pujada encara, buscant la ctra. de Sant Sadurni.  A l´esquerra el carrer Marqués de Gelida porta cap al Castell de Gelida, i la FONT DE CANTILLEPA, segueixo en pujada tendida i trobo un desviament a l´esquerra que porta cap a la FONT FREDA, encara dintre del nucli urbà,



Per un camí acondicionat amb troncs de defensa de camí avanço amb companyia d´algun caminant encara.  Aquest camí es una de les parts més maques del tram 2 del GR-5, i acaba amb la trobada d´una font molt molt ben parida que és la FONT FREDA, amb brollador humit, de pedra i amb bancs, riera i pontet en la cara nord de la muntanya.  Punt també d´arribada del PRC-70 des de Vallirana.

En el seguent link podreu llegir la seva història i veure imatges d´època.

https://fontsaigua.wordpress.com/2014/04/29/un-recorregut-per-les-fonts-de-gelida-del-segle-passat/

Després el tram es torna en ocassions molt feixuc de recòrrer, passem un tram llarg per les masies de CAN FARIGOLA, CAN ROSSELL I CAN GINEBREDA, això si, rodejat de vinyes que ara ja estàn quasi preparades per agafar, blanques i petitones, bones per fer cava.  Arribo a les ruines de l´ERMITA DE LA VERGE DE LA SALUT de Gelida a on prenc un most de fruita i aigua assegut a l´ombre de les parets enrunades.  Estic sol i vinc de bosc que m´ha donat ombra malgrat la pujada.

http://www.gelida.org/mas2/farigola.htm



http://www.gelida.org/mas2/rossellmunt.htm



http://www.gelida.org/mas2/ginebreda.htm




foto cedia pel blog de CARLES DANON
Aquí el tram es complica molt, l´ultim km., a ple sol, és en pujada molt fora, fins arribar a les torres d´alta tensió del cim de LES COMES, arribo a dalt molt cansat i amb molt bones vistes, des d´una alçada impressionant, tinc vistes de tot el Baix, amb Montserrat al fons, en linia recta, destí de la primera part del GR-5.

Continuo en davallada per fí, entrant en un bosc molt agradable, veig un primera persona, i última fins arribar a Olesa, que puja amb bon ritme i un Golden Red River al darrera panteixant que para un moment a saludar-me, jo penso en donar una glopada d´aigua que porto a la mà, però el gos tirà endavant perquè no escapi el seu amo.  En aquest indret trobo un pal indicador de pujada al MONTLAU, que no segeuixo, el GR-5 fuig d´aquest camí.

Segueixo en baixada cap a la masia del MASET, molt llarga i a l´ombra amb terra vermella, argil.la, i una mica pedregós.

foto cedia pel blog de CARLES DANON

Són les 13.00 hores i m´apropo a la finca de CAN PARELLADA, que hi té el seu propietari arant terres a les eres altes.

foto cedia pel blog de CARLES DANON


Menjar i descans.

Parada per menjar fruita, uva, i un parell d entrepans d´embutit (14.00 hores).  En refrego la cama adolorida i poso a secar la samarreta.  Just en aquest moment comença a ploure una aigua molt agraïda pel camp i per mí, fluixeta i fresqueta, que bé!!!.  Deixo pes que em destorbava. brossa i roba ja mullada, i creuo la ctra. de L´ORDAL a VILAFRANCA, per sota del poble de L´ORDAL.  Plou una altra vegada i em poso el xubasquero a l´alçada de l´esglèsia de SANT ESTEVE DE L´ORDAL, amb una altra font de meitat de camí amb aigua i taula per fer un most a l´altra banda del camí.


El camí continua per una riera mullada per l´aigua que m´ha tocat fa un moment, trobo un tros de bosc tallat de fa poc, amb molta fullaraca i troncant caigut que desdibuixen el camí, que ha perdut les marques en aquest tram, pedregosa i en pujada suau, hi ha algún desviament confús, teniu cura, però el GR-5 agafa volada cap al sud.  


El camí arriba al COLL DELS BOCS, rodejat de torres d´alta tensió, i comença el tram més amable per mi, no pels que facin el camí en sentit contrari, pedregós, a ple sol i en pujada, jo baixo amb cura, ja que aquest tram és molt tècnic, record de l´etapa anterior del Gr-5 que bé de Sitges, i en una hora ja començo a veure a baix la població d´Olesa de Bonesvalls.  Començo a escoltar gossos, i faig una drecera del Gr-5 que ve indicada per una fita vertical que marca Olesa a 3,5 kms. i no a 4 que és el que resta si es segueix la pista a la dreta.  Passo la gosera que s´avisava, i entro en les primeres masies d´Olesa una mica més avall.



castell-Hospital


El bus de tornada a BCN, plaça Espanya, surt a les 18.30 hores de la població i em dedico a descansar a la plaça que vaig descobrir a l´etapa de Sitges a Olesa, a començaments d´agost.  Són dos hores d´espera i també un parell de cervesetes cauràn, si senyor!!.   Per mi ha sigut un bon camí, menys cansat que el tram 1, però alguna cosa em diu que si hagues fet aquest tram primer, ho hagués pagat molt més si s´escau, pufff!!

font que trobareu si arribeu a Olesa de Bonesvalls
venint de Sitges, on vaig fer el descans aquest dia.


Fins la propera etapa del GR-5, adeu i bona tarda.