viernes, 17 de febrero de 2012

la Laia 2012-13


11-2-2012

Cap de setmana dedicat a Barcelona a la segona patrona, "Laia".  Una noieta molt eixerideta que va morir com una màrtir innocent a mans dels romans, doncs bé!!, els nens, que se l´estimen, volen dedicar en el seu honor, unes festes grosses, i pel dia del seu sant així ho fan.

Els nens, ja se sap!, que els hi agrada?, doncs...., els gegants, i de les seves families, els petits, els gegantons.  També, com no!, la xocolata, la música, les passejades, els balls, i per tot això el programa de festa va ser molt variat.

Divendres vam començar com cada any,  amb la baixada del seguici de Santa Eulàlia de la Catedral fins a la de Santa Maria del Mar, el composen els Gegants de Santa Maria, del Pi, i de la ciutat, el lleó i l´aliga, que fa el ball a dintre de la Seo, a Sta. Maria, val la pena anar a veure la coreografia en escenari tan digne!.

Ja dissabte, i amb més nens i nenes que mai, la ballada de gegantons, invitats per la gegantona Laia a la plaça de l´Ajuntament; amb colles invitades de Manresa, Sant Llorenç d´Hortons i Badalona, i colles de Barcelona, com la de Gràcia, la dels gegantons gaudinians, que van fer també la baixada cap a la catedral dels masips, mentre a la plaça de la Catedral començaven els noiets dels esbarts dançaires de Sant Martí i Maragall, a fer la seva ballaruca tradicional, menció honorífica té el que tots fossin ben petits, i tinguessin apressos els balls de la manera que ho tenen. 

Per la nit, passejada de les gegantes del centre històric de la ciutat, colles del Raval, Sta Maria, Pí, Barceloneta, etc. acompanyant a la gegantona Laia en la seva també habitual passejada nocturna pels voltants de l´esglesia del Pi, afegir que malgrat el fret, la placeta de Sant Josep Oriol, estava plena.

Al dia següent, penó-missa i visita a la cripta de la Santa, a la Catedral inauguració del monument als castells a la placeta Sant Miquel, diada castellera i correfoc de diables petits al voltant de la plaça Nova.

Com a colla invitada aquest any hi havia una de castellers de la pobla d´Algemesí a Valencia, que fan seva la tradició dels castells tan estesa a Catalunya, amb la seva pecualiaritat, m´hagués agradat veure´ls!!




gegantons de Manresa


Laia i els gegantons de Gràcia!



els gegants de la ciutat, Jaume i Violant


gegantons gaudinians de "La Caixa"


colla de grallers



gegantons de Badalona, copia dels grans i portats
cada any per una escola dela ciutat diferent


Mulassa


gegant de la Barceloneta amb la destral
de la festa que es fa el dia dels cors per Pasqua Granada


escenari dels esbarts




ballada d´esbarts


ballada de gegantons

Laia 2013 

16 i 17 de febrer 2013

Aquest any les festes de Santa Eulàlia han sigut ben generoses amb tots nosaltes, no ha plogut i la colla invitada ha estat molt generosa amb Barcelona, oferint uns balls de colles pròpies ben eixerit i motivat, la gent de REUS ha portat els seus balls de cercolets, de bastons, de pastorets, de gitanes, els seus gegants dels 5 continents, el gegant Carrasquet, el lleó, la víbria, el bou, l´Àliga, el basilisc, el ball de galeres i els seus prims i valencians ballant com a cultura pròpia.

http://www.youtube.com/watch?v=G1f7oyL5I94


ball de galeres

 ball de prims

El dissabte, la colla invitada que va participar dels "PROTOCOLS DE L´ÀLIGA", va ser l´àliga de Reus, que va poder entrar en la basílica de Santa Maria, amb l´àliga de Barcelona, per una passada de lluiment, acompanyades totes dues de molta gent, de la llum especial de l´esglèsia, de la música de festa important, ja que les àligues festives de tots els pobles catalans, tan sols fan el seu ball en ocasions molt epecials, de la Coronela de la ciutat, que ens va defensar contra els atacs del rei borbònic,  dels gegants de Santa Maria, i els trabucaires del Guinardó, els Perot Rocaguinarda, abans una passejada pels carrers del Born i el Fossar de les Moreres, a on la Coronela va deixar un ram de flors i va rendir honors als nostres caiguts el 1714. 

Els balls de totes les colles juntes han començat l´últim dia de les festes, després d´un matí de cercavila, i les passades de lluiment al centre de la plaça han anat presentades per un speaker amb veu catalana peculiar, que ens ha explicat les pecualiaritats de cadascun d´ells,  reusenc ell, ha explicat llavors, que el primer en sortir, la víbria, es peculiar pel seu coll recargolat, el segòn ball venia introduit de la manera de nèixer dels basiliscs, d´ou de gall, incubat per un gripau en un niu de fems, etc.

El marc incomparable de la plaça, amb els balcons plens i el peu dret també, han donat raó als dançaires de fer una de les seves millors actuacions, focs artificials, música, ball i rialles, combinades amb crits de IN-INDE-INDEPENDÈNCIA, han donat caliu a una trobada ben catalanista i festiva.


A part de tot lo dit, abans, a mitja setmana, el gegant de la Santa va sortir el dia 12, dimarts aquest any, per fer la "BAIXADA DE SANTA EULÀLIA", la qual processó no vàrem poder gaudir durant la trobada que vàrem fer uns quants "uolaleros", el dia de museus oberts i de l´espectacle de llum que enfocaven els panys de muralla antiga, la xerrada aquell dia va servir d´excusa per passar una nit de coneixement mutu.

També les festes aquest any han sigut el marc per fer unes xerrades i presentacions amb el motiu de la LLUM ARTIFICIAL i la seva relevància arquitectònica, que han sigut motiu de creació d´activitats a la pàgina uolala.com, per part del Nico Bedoya, confèrencies sobre nivells mínims de percepció visual, al Palau de la Virreina, de llum i preséncia arquitectònica, a l´auditori del Col.legi d´Arquitectes, i de classe pràctica a la torre Agbar, han omplert tota la setmana d´actes.

El MAPPING de la façana de l´Ajuntament ha sigut també un acte destacat del cap de setmana, un espectacle de 15 minuts que decorava amb color e imatges digitals, un llenç ben peculiar com és la cara de la nostra casa consistorial, s´estan posant de moda les projeccions sobre edificis d´imatges llampants, amb diversos motius decoratius i representatius, que han agafat de model, per exemple, la font de la cascada màgica del parc de la Ciutadella, i la façana del Naixement de la Sagrada Familia, en temps passats, el més espectacular és la transformació de quelcom inanimat en una pantalla de video-joc, o quelcom viu que bategava amb força.  Per la Laia s´han fet servir espectacles antics, d´altres Mercés, però que per la gent que no havien disfrutat de l´espectacle en aquelles ocasions, ens han deixat amb la boca oberta.

També destacable l´aportació del MMB, que ha obert per primera vegada la porta de la muralla de Santa Madrona, i els jardins del baluard a la visita del públic, després d´acavada la seva restauració total.

I com no el passeig de les bandes de música PARE MANYANET I ROQUETES-NOU BARRIS, i l´atabalament? que van acavar tocant a l´interior de l´espai dels antics astilleros el diumenge pel de matí, amb "Paquito Chocolatero" com a peça destacada, que no podia faltar.


drassanes


portal de Sta Madrona per dins

jardins del baluard


jardins del baluard
ball de galeres

gegants indis, xinesos i negres

gegants moros i indis

gegants europeus i xinesos