sábado, 25 de agosto de 2012

CAMINADES PEL PAIS VASC





Vaig a fer una aturada a les meves caminades per Catalunya per traslladar-me provisionalment al Pais Vasc, i concretament a la ciutat de Galdakao, a on hem passat uns dies aquest estiu hostatjats a la casa d´uns molt bons amics, que m´han introduït a les caminades rurals que envolten aquesta industrial i petita concentració urbana situada a 7 kms. de Bilbao, en el seu costat del cantó est.

Txema la meva mà esquerra a Viscaia
 

El medi urbà de Galdakao està totalment rodejat de muntanyes, verdes i plenes de pins vascos (diferents dels nostres per la seva rectitut i verdor), aquí plou molt més!; segons dades preses als aeroports d´ambdues ciutats durant tot l´any 2011, 1,3 vegades més que a BCN (867,13 mm. a Sondika i 672,34 mm al Prat).


 

Es una petita població que té poques sortides naturals, una cap al sud-est, direcció Vitoria, una altra cap a l´est, direcció San Sebastià, i una cap a l´oest, plena de carreteres, cap a la capital de Viscaia. Aquestes sortides, a més, per valls més o menys estretes, que formen rius com l´Idaizabal, que ajuda al Nervión a convertir-se en la ria de Bilbao una mica més avall, són encantadores, encara que plenes de pobles que van
acompanyats dels seus polígons industrials respectius, però, malgrat tot, els Viscains tenen la gran, i oportuna, bona manya de convertir passadissos entre vials, i petits passos entre rius, en camins per poder fer bones caminades, buscant sempre ombra entre els avellaners, platans, alzines, pins i arbres de riu com el freixe.

Darrera  Galdakao, direcció Vitoria tenim una amalgama de turons i muntanyetes d´alçada, tot el Pais Vasc està ple d´elles (entre 300 i 500 metres), com per exemple el Pagasarri, amb els turons Pastorekorta (585 m) i Arboliko (415 m), i el turó d´ Artanda (547 m), que relliguen , pobles com Usansolo, Arrigoriaga, poble molt maco al costat del Nervión, i Basauri (aqui s´ajunten Idaizabal i Nervión).

Em queda per probar la pujada pel Nervión cap a el famós port d´Ordunya, que promet ser una fita complicada, amb un bon port de muntanya cap a la zona on neix aquest famós riu de Viscaia.

I entre Bilbao, Basauri i Etxebarri, tenim el popular port del "el Vivero", que es va fer famós quan el ciclista Igor Anton (home de Galdakao i enrolat en l´Euskatel), va provar de mantenir el seu avantatge camí de Bilbao durant l´etapa de la vuelta de l´any 2011 al Pais Vasc.
 
Aquest port em va fer servei de trenca-cames, després de la ruta dels dies 11 a 13 d´agost, al voltant del GR-92, i que ja em venien ganes continuar perllongant amb una de semblant, a les meves sofrides cames els hi tocava de tornar a fer camí i que no es pensessin que estaven  rovellades.

1ª caminada.- GADAKAO - USANSOLO.- 

Una altra caminada molt recomanable va ser la feta el dia 23 d´agost entre Galdakao i Usansolo; aquesta va ser més llarga, planera, al voltant del riu Idaizabal, i amb racons entendridors, com el pont a l´alçada de l´Hospital de Galdakao (molt antic, de pedra negra, arcs ojivals molt alts i pretil ample), i el trós de camí entre la N-240, el tunel de l´autopista i l´arribada a l´ermita de Bekea, amb camps conreats al voltant de blat, i cases típiques molt antigues, per allà s´hi vol fer passar la línia de l´AVE camí de Guipuzcoa.

Al final del camí, un tros asfaltat de color vermell fa un bucle a dins del nucli urbà de Usansolo, i surt, per l´altre banda del riu, cap al pont una altra vegada.

7 Kms. totals de dues hores de temps.

 
esglèsia de Galdakao
 


cases típiques viscaines

casa de camp a Bekea

ermita de Bekea

pont sobre l´Idaizabal


riu Idaizabal

camí anada a partir del pont cap a Usansolo

al camí de tornada trobem pujadetes cap als turons

rentadora amb aigua de manantial a Bekea
 

2ª caminada.- GALDAKAO - PORT DEL VIVERO.-

El port comença a la sortida de Galdakao per Aperribai, amb una forta pujada al voltant d´un tunel d´autopista i d´unes casetes maques d´agricultors, més endavant s´enfila ja per bosc amb pendents amb descansets reparadors, i passa, quasi a 300 metres al costat d´un neixement de rierol molt maco, que té al seu voltant prats de bestiar i bosc de pi i matoll.

Al final, o millor dit, quan comencem a veure alguna baixada, estem molt a prop de l´antic parc d´atraccions de Bilbao, i de la part alta de Bilbao.
 

Són tres kms de pujada i tres de baixada que es fan en dues hores.

 
3ª caminada.- GALDAKAO - ARRIGORIAGA.-

 
Per acavar faré compte de la que vam fer Txema i jo el dia 24 d´agost, en la que vam pujar desde Galdakao fins a Basauri (passant per tot el voltant del poble de sortida, i després vam agafar l´enllaç per Aperribai), i una vegada a Basauri, vam pujar pel seu camí del costat del Nervión i de MercaBilbao, fins al barri de Sant Miguel í més enllà, arribant al final a Arrigoriaga, sempre seguint riu amunt, per un camí humanitzat amb asfalt i poca pendent, que ens va portar, un dia plujòs, a reconziliar les nostres particulars passions
diferents per la natura.

En aquesta ocasió la conversació va anar tot al voltant de la diferència de l´aplicació de les "retallades" entre el Pais Vasc i Catalunya; nosaltres ja estem retallats en tots els sentits i al Pais Vasc una de les primeres mesures econòmiques aplicades que faràn mal, siràn la pujada de l´IVA aquest setembre i les retallades en educació.

La tornada va ser pel costat del Bilbondo cap a l´entrada a Galdakao per l´estació de l´Euskotrena.

15 kms. total en 5 hores,