sábado, 5 de abril de 2014

MITMO Mollet, el festival de les titelles

Del 4 al 5 d´abril del 2014 s´ha celebrat a Mollet la 8ª edició de la Mostra de Teatre de Titelles.  El centre de la ciutat, la plaça Catalunya, la de  Francesc Macià, a més del Parc de les Pruneres, s´han omplert de carpes, teatres de guinyol, fires i expos, durant un cap de setmana que ha fet honor al seu posat al començamente de la primavera.  Tots els espectacles eran gratuits o de baix cost, a preu cero pels components del Club Super3.

Parc de les Pruneres

plaça Catalunya

el Mollet Mullat fent de les seves entre la gent


A més els organitzadors ha sabut promocionar l´event amb una ruta comercial amb menus per infants i tendes decorades amb motius de guinyol.

Cies del Vallés, de l´Anoia, de Valls i fins i tot de Bèlgica, en una mostra internacional, han fet contenta la canalla de Mollet, per posar en relleu que el teatre per infants és viu i segueix creixent en genialitat i bon gust.

Ruta del dissabte de la meva dona i jo per la ciutat.-

Tot just acabaven d´arribar i hem menjat aprofitant l´oferta de gal.letes que ens han ofert a la carpa de la plaça Catalunya la gent de l´organització, les gal.letes del Mollet Mullat, un peix eixerit que feia de mestre de ceremònia per tot arreu.



http://www.molletvalles.cat/DetallContinguts/_wEovPETJ6tdlKl_8MfQbfO3RMFBYe9HO

Més tard la meva parella i jo hem fet un tastet de la mostra a la plaça Catalunya, a on un teatre molt maco propietat de la "CIA DE TITERES CACARAMUSA",  de Cuenca, ens ha ofert l´obra "LOS ULTIMOS PIRATAS", en la que un "Barbanegra" espavil.lat roba al seu company "Calcedonio" un tresor de monedes d´or, i després pretén amagar-les amb l´ajut de la seva neta Marisa, la dona del propi pirata robat i el seu cunyat Fernando, a més de l´avi de la Marisa i el mariner sense bot Mamerto, al final el veritable tresor que s´amaga a l´obra és el bon cor de la Marisa i el Fernando, i el contenidor de les pròpies monedes.

el teatre muntat a las dues de la tarda

al començament de la funció


http://www.lacacaramusa.com/portal/lang__es-ES/rowid__531920,21616/tabid__8987/default.aspx

A les sis hem anat a veure la mostra de "CAL TITELLA", a on hem pogut prendre contacte amb tota la canalla Mollerenca, que estaven fent de titellaires afeccionats, muntant ninos, fem ombres xinesques, i movent titelles en teatres improvisats.  Aquesta mostra fa poble de veritat, els petits recordaràn per sempre els seus primers passos al món del teatre infantil!!.


petit mercat de titelles a l´entrada del mercat

nens practicant amb titelles a "Cal Titella"

teatre i funció improvisada


Una mica més tard començava la segona funció de la tarda de dissabte, la que practicava a la plaça Francesc Macià, al davant del vell mercat, la "CIA SIM SALABIM", de Barcelona, sobre el tema "ELS MÚSICS DE BREMEN", amb personatges reials i titelles posades juntes a l´escenari.



plaça Francesc Macià abans del començament


els músics en plena acció a les 7 de la tarda


http://www.simsalabim.cat/els-musics-de-bremen

Ja era tard i hem hagut de marxar, no sense abans haver vist, lo més meravellós que ens faltava per veure, la titella de fusta de la "CIA LES CONTES D´ASPHALDT", de Bèlgica, una titella d´un drac itinerant que treia foc reial pels queixals, i que tenia a tota la canalla embadalida veient l´espectacle.





http://www.lescontesdasphaldt.be/

Total un dia meravellós per recordar, i que espero faci la seva 9ª edició la primavera que vé.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Edició 9ª, del 18 al 19 d´abril 2015, dia de la visita 19 d´abril (meu cumple dels 47 anyaços)

Un altre any per Mollet i repetint sensacions, molta canalla al carrer, espectacles originals i molt de futur a sobre aquest meravellós festival que organitza Mollet i la seva meravellosa gent en torn del món de les titelles.

El plaer d´estar, com en cap altre lloc, rodejat de canalla contenta, jugant i fent titelles pel carrer, és una sensació que ningú pot estar-se de probar, i més si ja es té certa edat, sembla que no però el lluiment de la xiquilleria s´encomana.

Doncs. bé!, dia plujós i des de l´organització ens envien, megàfon en mà!!, a disfrutar dels espectacles de tarda de diumenge, dos en total, a llocs a cobert preparats per l´ocasió.  Mentre criden la noticia com si fossin venedors de quincalla, o d´alls més modernament, reparteixen xocolata d´una mona solidaria als nens abans de menjar, al peu d´una pastisseria que l´ha feta per repartir gràtis l´últim dia del certàmen.

Fem un cafetó i mengem l´entrepà al Parc de les Pruneres, a la vista de la carpa de circ i de les atraccions de fira manual que estàn fent bacaina abans de que plogui.

Per la tarda anem a veure l´espectacle que fa la Cia. de Valencia "El ball de Sant Vito" a la Sala Fiveller.   Són les 16.30 hores i surten a repartir numerets per les families i facilitar l´accés a la sala.  Entrem amb puntualitat i comencen a desgranar la històra del Mingo, el moliner i la mare, lluitant per evitar que uns ratolins es mengin la teca.  L´obra dura més d´una hora i es fa a sobre d´un teatret sorprenent, treballat en pissos, i amb un parell de titellaires....., i una companya de seient de 4 anys al costat molt xerraire  Al final de l´aventura tots quedem encantats i embadalits cantant una cançoneta molt maca.


La terra dels babaus
Cia. El ball de Sant Vito
Cansat de sentir-se com un babau, el titella Mingo decideix deixar sa casa i emprendre un llarg viatge. Anirà a una estranya terra on tot te solució pel nostre heroi. Allà haurà de resoldre els diversos embolics que s’anirà trobant i comprendrà que, emprant la seua astúcia, pot viure moltes aventures i fer bons amics, a més de solucionar els seus problemes amb la mare i el moliner,.


El Mingo i el Moliner malvat

Cia "El ball de San Vito"

capsa de titelles, que en principi era una simple
carreta i acabà sent el que veieu, tres pissos total!!
a dalt la casa del Mingo, el protagonista
al mig el molí de farina
abaix les rodes de la carreta
als costats es desenvolupaven les aventures
del nostre intrèpid xicot


A la sortida ens entretenim a la Plaça Francesc Macià mentre fan l´espectacle de cloenda a on el protagonista és el Mollet Mullat, que acaba a les 20.00 hores quan es fa fosc i les families poden tornar tranquil.lament a casa.

Resum: Que segueixi endavant aquest bàlsam de pau i joia a una de les ciutats més dinàmiques del Vallés, que Mollet sigui d´ara endavant la mostra exemple per les Cies de tota Espanya i Europa, de com es fa plaça i es belluguen titelles encisadores.

FINS L´ANY QUE VÉ.....

http://www.molletvalles.cat/DetallContinguts/_wEovPETJ6tdlKl_8MfQbfO3RMFBYe9HO#

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

La Mostra de Titelles continua creixent (11ª ed.) 7,8 i 9 d´abril 2017



Arriba una edició nova, l´any passat no vam poder ser-hi a Mollet per aquestes dates, i repetim visita buscant l´originalitat i creativitat que ens porta cada any el MITMO de Mollet, amb la seva acurada organització.

Originalitat demostrada perquè la oferta es diversifica de forma molt enriquidora per la mostra, que cada any guanya importància crec que per aquesta feina minuciosa de portar activitats de fort valor afegit al voltant del centre de la ciutat, sempre relacionades amb el món titellaire, aquesta any dedicat exclusivament al conte infantil tradicional.

Per exemple aquest any s´ha fet una ruta pels comerços de la ciutat en que si els nens anaven a veure les titelles, guiats pels seus pares, o sigui la unitat familiar sencera, podien aprendre quelcom relacionat amb la temàtica de la mostra.  Aquestes titelles, fetes creativament pels comerciants, fixaven atenció en la retina dels infants i a més donaven el premi i el record fixat pel segell aconseguit pel seu pasaport titellaire.

S´han fet veritables cercaviles al carrer, s´han portat les titelles a les escoles bressols, gimcanes pels mercats amb pistes de descobriment, a més de la ruta de menjar pels restaurants propers i el merchandising propi de la mostra lligat a la figura del "Mollet Mullat", que sempre acaba unitats els primers dies de mostra.




ESTADÍSTIQUES PUBLICADES PER L´AJUNTAMENT A POSTERIORI;

-L'èxit de participació es posa de manifest pel fet que en els espectacles d'interior que s'han fet a la Sala Fiveller, a la Marineta al Mercat Vell i a les dues carpes de Pruneres, s'han venut 3.100 entrades quedant totes exhaurides.

-Pel que fa les tres instal·lacions que formen part de la MITMO, Cal Titella, Món Titella i Lambé, hi ha passat 2.500 persones.

-D'altres dades que parlem de l'acceptació popular que segueix tenint la Mostra són les 2.000 gorres que s'han repartit, les 1.800 unitats de galetes del Mollet Mullat, que s'han exhaurit o les 250 bosses, xapes i material divers de merchandising.

-També és rellevant el fet que 400 famílies han completat el 6è cicle dels aparadors recollint la nova xapa que forma part de la nova col·lecció.

PASSEIG PER MOLLET.-

La nostra experiència pròpia va ser la que vam fer el dia 8 per la tarda, a on vam poder gaudir del magnífic espectacle de la Cia de França, "Pelele Marionettes" amb la peça "Au bout du fil", al lloc de la pl. Francesc Macià.

Espectacle a l´aire lliure en que tres titellaires, dos dones fent moure titelles de corda de petit tamany, un pallasso (el Pipo), i diversos artistes de circ; un funambulista, dos domadors i un trapecista, i per completar la companyia un home orquestra, els nostres amics francesos fan que els nois es posin a la pell del món del circ simpàtic i espectacular, en la que el propi Pipo acaba com al seu somni, volant amb ales de Icaro.

Després vam fer un tomb rodejat de xicots i xicotes de 5 a 10 anys, tots amb la seva gorra del certàmen de color "verd fosforito" pel parc de les pruneres, i vam acabar la jornada a dos quarts de nou a la pl. Catalunya, veient ombres xineses que relataven el conte del flautista de Hamelin, Cia Oliveira de la meva patria xica, l´Hospitalet.

TOTAL- n´hi han participat 17 companyies de les quals, 8 procedien de Catalunya, 5 de la resta de l'estat i 4 d'Anglaterra,  França, Itàlia i Argentina, 13 espectacles familiars, un espectacle d'adults i 2 espectacles itinerants.

A més, enguany, Mollet també acollia el divendres 7  la trobada anual d'UNIMA (la Unió de Marionetistes de Catalunya).

COMPANYIES DE TEATRE D´ESCENARI FIX.

-Cia Pea Green Boat (Anglaterra)
-Cia Antonella d´Ascenzi (Italia)
-Cia Pelele Marionettes (França)


-Cia Galiot teatre (la de casa, Mollet)
-Cia Encaixats (Montroig del Camp)
-Rambling Puppets (BCN)
-Cia Oliveira (l´H)
-Cia Alauda Teatro (Salazar/Burgos)
-Cia Teatro Los Claveles (Murcia)
-Cia Bigolis Teatre (Cambrils)
-Cia La Closca (BCN)
-Cia Teatre Arbolé (Saragossa)
-Cia Veus Veus (Mataró)
-Cia Parta Phel (Vitoria)
-Cia Guinyol Didó (Vilanova)