viernes, 10 de abril de 2015

GORGS DE CAMPDEVANOL


Excursión por els Gorgs de Campdevanol y el Torrent de la Cabana.-

Ruta que parte de la estación RENFE de Campdevanol y sube al camping "El Pirinenc" por la ctra. que viene de Camprodon y va a Ripoll, dirección Campdevanol, y que pasa transversalmente por el lado izqdo de la estación (con la puerta de entrada a nuestra espalda), barrera de paso.

estación Campdevanol

iglesia Campdevanol





Subimos la primera parte paralelos a la misma (30´), y nos econtramos en el parking del camping (10 €), explanada donde podemos hacer una costillada y se encuentra la Font del Querol, por el camino habremos visto la de Sant Eudald, con agua buena sin garantia sanitaria.


Mas el Cornet, antiguo hostal


font Sant Eudald


Comenzamos siguiendo el camino marcado con señales amarillas ó verdes y blancas, da igual, todos los caminos llevan a Roma!!. Primero pisamos hormigón hasta el parque de aventura que encontramos un poco más arriba.




Un desvio a la izqda nos lleva al primer Gorg, de ahí hasta la cima siempre vamos picando hacia arriba, hay una hora y pico de camino + ó -, y visitamos 7 gorgs o pozas rellenadas del agua del torrente que fluye desde una altura de unos 900 metros, y que cae en cascadas de más o menos altura en las presas naturales, incluida la del Colomer que mide unos 10 metros.

El camino es angosto y empinado, en algunos lugares resbaladizo, pero sin peligro.  Los accesos a los estanques son cerrados y para pasar uno a uno, pero el paisaje vale la estrechez.  Con luz de dia los reflejos en el agua y el sonido del agua son muy sugestivos.

Llegados al "Colomer", el camino se divide en dos, la ruta verde y blanca  que nos guiaba se dirige hacia el valle que aparece a nuestra derecha en el punto más alto del camino de ida, pero si seguimos las marcas amarillas estas nos llevan, justo al otro lado del gorg (atención máxima!! para encontrar la continuación de las señales), en empinada subida hacia la parte alta del valle (lado oeste), sin cambiar de vertiente de montaña.

1 hora y media de paisajes esta vez de alta montaña y nieve, con pinos rectos como lápices y montaña verde antigua, una gozada.

tiempos de paso.....
sortida estación Campdevanol     40´
font Sant Eudald                         55´
font de Querol (camping)            1 hora 10´
Gorg de la Cabana,                    1 hora 30´  






la Tosca,        


               
el de la Olla,                               1 hora 50´
el de la Bauma,                          2 horas 
el del Forat,                               2 horas 5´
el del Colomer Petit,                  2 horas 15´





Gorg del Colomer                      2 horas 25´






arribada Font Querol tornada     3 horas 30´




estación Campdevanol               4 horas

Vacas y bajada pronunciada hasta el area de descanso del camping marcan el resto de la excursión.

Nos avisan que debido a la masificación del lugar, para verano pondrán vigilantes jurados en las pozas, y que los propietarios de las granjas del lugar (4 total) están muy mosqueados con los veraneantes.  No es para menos, el paraje natural que nos ofrece Campdevanol es demasiado bello para dejarlo perder.

miércoles, 8 de abril de 2015

VILADECAVALLS-VACARISSES, l´últim tram de la meva BCN-Collserola.


Després de que  l´any 1982 vam intentar, juntament amb el meu amic Jordi Serradell, arribar a Montserrat seguint el GR-6 sense aconseguir-ho, era de nit i els guies de la nostra expedició es van perdre a l´alçada de Viladecaballs, a on van acabar aquell famós dia.  I d´haver fet el tram de la Matagalls-Montserrat guiat pel meu amic Juan Vidal el passat setembre, fins al capdamunt del monestir des de Vacarisses.  Dia de trobada uolalera que vam compartir amb 20 companys més de camí.  Em quedava aquest tram per fer realitat la finalització de l´aventura Montserratina, més de 30 anys que han sigut completats amb èxit, en solitari aquesta vegada.

grup de caminants el dia de Vacarisses a Montserrat


Llegiu el relat dels fets.

Salida Viladecavalls-Vacarisses

14.40 hores
R4 des de la Sagrera hasta Viladecavalls, no confondre amb Sant Vicenç de Gonteres.



15.00 hores
A l´altra banda de les vies, sentit contrari a l´entrada a la població, cap a la dreta del camí que hi surt, trobem el desviament entre la pujada a "Ca´n Buxeres" i el camí vell de Vacarisses, senyalitzat amb una fita antiga que marca "1 legua i 3/4", seguim aquest camí.














El camí es amable i agafa boniques vistes de la vall de Terrassa conforme puja de mica en mica, comencem a veure senyals pintades de color blau i groc.



Anem tombant a l´esquerra, sempre seguint les senyals pintades i anem pujant cada vegada més.

15.30 hores
Arribem a dalt del primer cim, el cim de "La Barrumbina"






15.40 hores
Després d´una baixada entre roques arribem a trobar la ctra. que puja des de Viladecavalls a "Ca´n Buxeres".  Tombem a la dreta i seguim les pintades blaves i grogues en una altra pujada que a mitja alçada torna a oferir-nos boniques vistes.  Agafem banda nord i arribem a dalt del segón cim.







16.00 hores
El segón cim són dos, el de "Guixeres" i el de "Bassotes", es pot pujar per camins diferents a cadascún d´ells, el camì segueix pel costat de les "Guixeres", tot dintre de la serra de "Collcardús".


antiga mina d´aigua??





marca al terra que porta a dos camins diferentes, dos cims
totals que es poden visitar, el camí té sortida cap a l´esquerra

Ca´n Buxeres des de "les Bassotes"




fita al cim de "les Guixeres"


16.24 hores
Després de la baixada respectiva, trobem un parell de verges morenetes en una creu i arribem al turó de "Can Margarit", a cota més baixa que la del turò precedent, una senyal ens recorda que estem a la serra de "Collcardús".








Les senyals segueixen cap el front, per mostrar les fites del camí de "Can Ros" i el "Forat del Vent", nosaltres baixem per la pista que hi ha a la dreta de la senyal de limitació de velocitat, en baixada forta.




A baix trobem una forquilla de camins, tombem a ma esquerra.

17.45
Després de més d´una hora de camí vorejant el cim que hi té l´antena, i amb vistes ja de Vacarisses arribem al pont de l´autovia, i el passem per sota, just a la sortida hi ha un caminet a ma esquerra, molt amagat, que puja cap a la ctra. d´entrada al poble venint d´Olesa, a la cruilla inferior trobem l´entrada a l´estació de Vacarisses- Torreblanca.





marca del GR-96, cami romeu de BCN a Montserrat


estació Vacarisses-Torreblanca


Total 4 hores de camí, 10 kms.

Dificultat mitja; les pujades són fortes però les vistes s´ho valen
4 cims i la meitat del camí per pista 1/4 en pujada i3/4 en baixada.

Punts interés:
-Masia Ca N´Buxeres  http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=5669
-Cims de "La Tarrumbeta", "Guixeres", "Bassotes",
-pi i alzina
-riera de Vacarisses.