sábado, 22 de junio de 2019

Cap a Galicia 4a part.- Tornada pel nord sense passar per Oviedo ni Lleó.-

         
                     
Sortida per la A-4 i arribada a Espanya altra vegada, posar el rellotge a punt perdent l´hora guanyada a l´entrar a Portugal, i carretera ampla per la N-122 que ja es hora que converteixin en autovia fins a Saragossa per donar cobertura al nord de la península des de Zamora, passant per Castella-Lleó i la Rioja-Alavesa, Valladolid, Burgos i Soria.

Volien passar una nit de tornada a Salamanca, per visitar la ciutat de l´antiga Universitat, i vam fer el menjar a Zamora, per després desviar-nos cap al sud.  Vam fer el most al costat de la plaça de braus, amb un entrepà de tortilla i un parell de tercios "Mahou", ella coca-cola i un entrepà de pernil i formatge.  Per la tarda visita al museu de Setmana Santa (http://semanasantadezamora.com/museo/), després d´haver tingut l´honor d´haver entrat per la porta de la muralla medieval de donya Urraca.

https://es.wikipedia.org/wiki/Urraca_de_Zamora

muralla medieval de Zamora

porta donya Urraca

iglésia Santa Maria la Nueva and cigonya

interior

iglésia San Juan

Merlú


El museu es molt recomanable, en la plaça de Santa Maria, al costat de l´església que conserva tres creus processionaries que tenen un cantell cadascuna gastat d´arrosegar-les pels carrers en la Setmana Santa Zamorana.  Els passos, sense mantells, ni decoració superflua, posen de manifest l´expressivitat de les seves figures, amb escenificacions de la Passió de Crist.  Segons ens va dir l´amable cuidadora, el dijous Sant i el divendres poden sortir 12 passos en cadascuna de les processons, fetes per dos congregacions diferents, la del Sant Esperït i la Veracruz.

visita a la plaça Major, també plena de turistes, i a l´església de San Joan i al Merlú, que avança i posa en avís per sortir a processionar a tota Zamora.

ajuntament Salamanca  i Plaça Major




Per la tarda-nit, una vegada arribats a Salamanca, i amb un plànol turístic donat i explicat a la recepció per un jove amable, visita i tabla de formatges en la que va ser la sorpresa inesperada del viatge, la gran Plaça Major de la ciutat, amb les seves façanes tan ben il.luminades i totes iguales i simétriques, que no amb la mateixa mida de cantó a cantó, i una espadanya en el costat de l´ajuntament impressionant.

La visita a les catedrals, al final del passeig pel centre, una horeta i escaig, impossible, ja que la llum nocturna acaba a la una de la nit, i vam arribar tot just tocades.  Però el que ens va faltar, això si, per veure al final, va ser la "rana" de la Universitat, amagada al mig del carrer de Libreros, que vaig trobar, però que no vaig saber reconèixer per posar-me davant de la façana i buscar el batraci, que segons diuen donava sort als estudiants.  Salamanca plena de llegendes, de tresors amagats, i de patrimoni meravellós.

Al dia següent, ja fatigats del tot, viatge i parada a Saragossa, a l´Ibis de la setmana anterior, amb menjar a Soria, de conill escabetxat i carretera divertida, amb adelantaments a camions memorables.  I l´última etapa amb passada per Vilafranca per agafar un parell d´ampolles de brut per passar la revetlla de San Joan.





Cap a Galicia 3a part.- Portugal, i Porto.-


Ja portavem quasi una setmana de camí, havien fet 1200 kms fins a Galicia, havien visitat Lleó, tres ciutats importants de la comunitat, Pontevedra, Santiago, Lugo, i havien fet el camí de l´Atlàntic per les Ries Baixes.  Ara quedava el repte per fer l´entrada a Portugal i visitar Porto i el seu tramvia.

tramvia 22, que recorre el centre de Porto
El número 22 hace el recorrido más corto.
Sale de la Iglesia del Carmo ( en la plaza de la Cordoaria)
y llega hasta la Plaza de la Batalla,
ahorrándole a sus usuarios una penosa subida.
También, claro, en dirección contraria,



La sortida de Pontevedra, després de deixar la nostra cambra amb sostre en pendent, i el meu café amb torrada d´all gràcies a l´amabilitat d´una molt estimada cambrera, va ser tota una declaració d´interesos, amb bon dia i amenaça de pluja per la part portuguesa del camí, i en un diumenge de juny, que era dia de tornada de cap de setmana.  L´autopista ens va portar de baixada per Vigo, a on vam parar a menjar.  Abans un passeig per la fortalesa de San Sebastià, al costat oest del "fort del Castro", que va servir per defensar la ciutat dels atacs portuguesos i del capità Drake, la Porta Do Sol, a on van poder gaudir de l´espectacle musical ofert per la segona banda música gal.lega que vam trobar al viatge, i l´esglèsia de Santiago de Vigo,  i el carrer del Príncep.

acomiadament i propia per donar grácies a
l´amable cambrera

Porta do Sol de Vigo

Baixant per escoltar l´orquestra

orquestra i clàssics

Escola d´Arts i Oficis
edifici donat per Joan Garcia Barbón
indiano de Cuba
const. 1897
primera ampliació 1902
estil; historicisme neomedieval

esglésis principal de Vigo

carrer del Príncep a mitja tarda


Després, ja de tarda, arribem a la gran Porto, que trobem atapeïda de gent i de tràfic, el cinturó de la A-20 ens deixa davant, sense voler, encertant la sortida i la drecera de baixada, tots els camins porten a Roma,  del barri de Trindade.  Amb l´ajut d´un mòbil amb gps trobem l´adreça de l´apartament que havien llogat a la ciutat per dues nits,  i es que a la ciutat es més fàcil trobar aquest tipus d´hostatge, el qual amo no vam poder conèixer però que ens va deixar a la caixa forta de l´entrada de l´inmoble la clau de l´apartament, i a on nosaltres vam deixar després el preu acordat en efectiu.  L´apartament es troba en la rua Formosa, a prop de la rua Santa Catarina, un dels més turístics de Porto, peatonal i amb molts comerços i bars per prendre un bon most. El  cotxe resta aparcat a prop, i amb les nostres cames i l´ajut tecnològic, i preguntant a un parell de belles senyoretes, arribem al nostre destí amb les maletes sense novetat.

bus i taxi de Porto

rua Princesa, amb locals turístics i bars


Després de descansar, i amb el cotxe aparcat en un parking públic, seguint la lliçó apresa a Santiago,  fem la primera sortida per la ciutat; en l´eix que marca la plaça "Do Concelho" i va baixant cap al riu Douro, trobem la avenida "Dos Aliados", amb els seus macos edificis neoclàssics, i l´estàtua de Pedro IV, l´esglèsia "Dos Congregados", amb la seva façana de rajoles gravades, i l´estacio "Sao Bento".  Anem baixant i tenim dues fortes pujades a banda i banda, demà sirà dia dur per nosaltres, ja molt fatigats després d´una setmana d´aventura.

Trindade

Al final, veiem aigua al final d´un passeig i pregunto per si queden forces a la meva parella, la qual, per sort, m´encoratlla a seguir, un gran encert, ja que abaix ens esperava la visió mes maca que podiem haver imaginat, i que no esperaven, el pont Luis I, alt i esquerp, esquifit però majestuós dominant la vista del Douro i els seus reflexes en nit de lluna plena.

Al dia seguent vam esmorçar a la rua Santa Catarina, en un café amb un assortit de bolleria pastelera que ens va treure l´esglaï, jo un panet amb crema pastelera boníssim, i ella un croïssant que feia un bon nyap, i després cap a la plaça de la "Cordoaria", i l´església del Carmo i l´església de les Carmelites, a on trobem un retaule daurat meravellós amb les rel.liquies a dintre d´una ornacina de vidre, des d´on surt el tramvia 28 que va, en un trajecte de 20´ fins al museu "Do Carro Electrico" al barri de "Massarelos", i la sortida al mar del Douro.

cafe do Rua Princesa

tramvia 22 en el seu origen a Carmo

interior tramvia 28
amb els mateixos detalls interiors originals.

bitllet i preu del 28


Torre dos Clerigos, la + alta de Porto
rellotge i turistes a dalt de tot

església de Carmo i Carmelites

Pont desembocadura Douro

barri mar en festes

antiga fàbrica de Vila Nova de Gaia

pont Luis I

https://ca.wikipedia.org/wiki/Pont_de_Llu%C3%ADs_I

El viatge meravellós, d´un preu per turistes de 3.50 euros, però que rejoveneix a qualsevol que tingui el record dels antics tramvies que circulaven per Barcelona, amb el seu trole manual, el seu soroll carasterístic, els seus interiors de principis del segle XX, i els seu motors de 200 kwa tota prova rutllant a la part baixa de la carlinga.

Una vegada arribats a l´extrem de linia, passejada per la rivera del Douro, i arribada a l´alçada del final de visita de la nit anterior, allà agafem altre tramvia, el número 1, que ens retorna al museu i al final de linia del número 28, ara 6 euros dos bitllets, i visita a l´interior de l´antiga fàbrica elèctrica, que ara conté les rel.liquies del passat tramviaire de Porto.  Allà hi podem comptar més de 20 tramvies amb diferents formes i carlingues, amb rastrells anti-arrosegament de diferents èpoques, inclús un de cavalls, un trolebús i maquinària de posada de cable i reparació.  La fàbrica de producció antiga encara conserva turbines generadores, rectificadors de linia i transformadors, el quadre de distribució i un potenciometre ben curiós, val la pena visitar-lo, encara que manqui l´antiga fàbrica de vapor que posava en marxa tot el conjunt.

antiga fàbrica producció electricitat amb gas alta pressió
reconvertida a magatzem de vagons i
guarda d´antiga maquinària de conversió de moviment
rotatiu en corrent alterna i continua

carro electrico 269
2 motors 114 DR
11,74 (llarg) x 2.49 (ample) x 3.65 (alt)
fabricant, Bergsche Stahl Ind. (germany)


conmutatrius i generadors

trolebus que em recorda els anys 70´s a Barcelona, circulant fins a Nou Barris


Tornada amb el 28 cap a Carmo i baixada a menjar al costat de l´avinguda "Dos Aliados", a un McDonalds, mu malamente!!.



Per la tarda, sortida per la rua Santa Catarina i trobada d´una turista espanyola, hi havien molts-es perduts-des, com nosaltres, per Porto aquell cap de setmana, que ens pregunta en portugués, i ens fem un embolic.

La sortida de Porto al dia següent era clau, perquè haviem de trobar el cinturó de la A-20 a la primera, sense rétols, que o falten o no hi estàn posats a la ciutat per la mala senyalització, si no voliem voltar més del compte pel que és una ciutat moooolt gran.  Vaig consultar el maps i vaig trobar un camí segur, però faltava posar tot en pràctica.  El dia es va presentar plujós, un dels pocs que vam tenir al viatge, i quan anava d´alló més bé, i més fort queia la pluja, vaig arribar a un girigall de revolts que em vam quasi a perdre, fins que l´únic rétol ben posat al camí em va donar la pista definitiva cap a l´autopista, puff!!.

200 kms i sense peatge!!

Cap a Galicia!! 2a part.- Entrada a la zona dels peregrins del camí antic.


La sortida de Lleó la fem seguint altre vegada pel cinturó de ronda fins la plaça de braus, a la sortida de 
l´hotel passem per davant d´una xemeneia fabril que em crida l´atenció, i que té una petita colònia anexa que ara es un barri pobre de gitanos de la ciutat, la fàbrica era una antiga llaunera de llautó.

Sortim i fem camí  per una carretera (N-VI) plena de caminants peregrins a peu per la vorera, que em fa imatge d´esforç i sacrifici, gent de totes les nacions, soles, acompanyades, de totes les edats i sexes, en bici, amb motxilles plenes i amb bastó, quina serà la història de cadascun d´ells?, i d´on vindràn?.  M´assabento més tard que segueixen el camí antic, que passa per Astorga i Ponferrada, i que encara els hi queden 12 jornades per arribar a Santiago.

Trobem més endavant un desviament per autopista (A-6) de peatge cap a A Corunya, la noia de la guixeta ens parla que tenim una sortida en direcció Santiago a l´alçada de Guitiriz, però trobem una sortida directa abans cap a Lugo.

Parem a Lugo i fem, només deixar el cotxe, prop de la porta de "San Pedro" de la muralla romana, la tapa de dos begudes i tapa afegida, una "media" Estrella Galicia, i una coca-cola per dos euros 40 centims.  Després entrem a la ciutat i veiem la Plaça Major, la plaza Santa Maria, i la plaça Pius XII, que estàn preparant la "Arde Lucus" romana, una festa d´homenatge a l´ambient romà que va viure la ciutat amb les seves cohors i els seus estris de batalla.  Mengem caldo gallego en un dels restaurants del carrer Rua da Cruz i coneixem una parella jubilada de Villarcayo, que ens parlem de com tornar a casa per la ruta d´Oviedo, i en dues hores donem per vista la primera ciutat gal.lega, maca i amb història, turística i recomanable per tothom, i que ens fa alvirar uns pròxims dies de joia.

puerta San Pedro

https://www.turismo.gal/que-visitar/destacados/muralla-de-lugo/as-portas-da-muralla?langId=es_ES

"Arde Lucus" de la segona setmana de juny

https://www.lavozdegalicia.es/noticia/sociedad/2017/06/13/llega-arde-lucus-gran-fiesta-romana-gallega-300-actos/0003_201706G13P29992.htm

porta principal de la Catedral de Lugo

rua da Cruz i font 

http://www.chimichurri.com/daniel/html/lugo/lugo.htm

Arribada a Santiago a mitja tarda, que ens porta directe a l´estació de l´AVE de Santiago a Pontevedra i Vigo(https://www.diariodepontevedra.es/articulo/noticias/el-gobierno-confirma-el-ave-directo-de-pontevedra-madrid-y-lo-situa-en-2025/20170527000000328818.html), deixem el cotxe a l´aparcament de l´estació i pugem maletes cap al centre de la ciutat per la rua do Horreo i la rua da Ensenanza.

El meu interés en principi era agafar un hotel al centre de la ciutat dels peregrins, perquè sabia que era una ciutat tancada i atapeïda, que si voliem disfrutar tranquil.lament era millor apropar nit d´hostatge i centre turístic, i oblidar el cotxe aparcat a prop,  i al final va ser un encert.  L´hostatge es una casa particular habilitada com a hotel de poques cambres, que s´en diu  "Badalada" (https://www.badalada.es/es-es), i la seva amfitriona una noieta jove molt simpàtica, l´hotel es troba a 200 metres del museu del Peregrí, també molt recomanable, i el cotxe té un aparcament públic a la fi molt a prop, a deu minuts, de 15 euros el dia i mig de preu.

Arribem a la plaça de l´Obradoiro de nit, i veiem la seva impressionant façana, després passejem pels carrerons del centre i veiem esglésies i carrers plens de peregrins contents d´haver acabat el seu viatge, i sentim la tuna cantar sota l´Ajuntament i el palau Raxoi, així acabem la primera nit a Santiago.

plaça Obradoiro

km 0


Santiago es tot el que pensem i desitgem, ciutat de pedra antiga, amb monuments impresionants, personatges, carrers empedrats, amb contes i llegendes, peregrins per tot arreu, gallecs oriunds acostumats a la seva presència i color gris.  Donar un tomb pels seus carrers recorda el pas dels Reis Catòlics, i les seves decissions, veus de reüll el pas d´antics peregrins, que arribaren cansats i amb la seva promesa complerta, veus tradicions gal.legues, veus monuments enaltidors, veus gaites i veus unes rel.liquies, que arribades de Jerusalem en època romana, van ser enterrades a on després van ser trobades per ser venerades.

Al dia seguent, ens llevem, ja cansadets, però amb ganes, disposats a fer la visita a la Catedral, molt trinxada amb andamis fent reparació i que aquest proper juliol no podrà celebrar a dins la ceremònia del botafumeiro el dia del patró, veiem la porta sagrada que s´obrirà el 2021 altra vegada, donem l´abraçada a l´apostol, sortim per la plaça Quintana per visitar la porta de "les Plateries", també amb andamis, i gaudim l´ambient festiu de la plaça; amb nois cantant amb gaita acompanyant,  i en llengua gal.lega,  a prop de l´Hospital dels Reis Catòlics, que altres temps va ser encarregat pels Reis de la conquesta d´America per guarir els malalts del final de camí.  Altra vegada veiem peregrins arribant al km 0 del camí marcat al mig de la plaça, i fem la sortida cap a l´alameda.

Catedral des de l´alameda

parc i estàtua Valle Inclàn



una de les rues comercials del centre


El camí per l´alameda es molt recomfortant, i quan arribem a dalt ens seiem en un banc, descansant de les vistes de la Catedral, de l´olor dels cedres, i amb l´aire pur de l´Atlàntic a la cara.  Una familia juga a la pilota amb el pare com a protagonista, la noieta, una jove de 3 anys s´en diu Menci, i els nois s´emprenyen i empatitzen amb el pare, que ha de fer de cuidador engrescador a la sortida del cole.

Quan tornem a la sortida trobem restes modernistes, un antic carrer de Fira Regional del 1909 (http://www.consorcio-santiago.org/es/santiago-1909-centenario-da-exposicion-rexional-galega)  (https://elpais.com/diario/2009/07/24/galicia/1248430699_850215.html), i que conserva encara un pavelló molt maco que serveix ara d´escola bressol.  La sortida pel passeig que al seu temps estava separat per classes, es una delicia.
pabelló d´Arts Decoratives


Mengem orella i San Jacobo, als bars del davant del Passeig dels Lleons, i acabem comprant tortes de Santiago en una tenda de la rua Nova que ens ven una noia de Barberà del Vallés, que va  conèixer el seu novio dominicà en una trobada d´estudis a Santiago.

Per la tarda visitem el Museu del Peregrí, amb la història del viatge del cos de Santiago des de Jaffa fins a Iria Flavia i els seus secrets de camí, també les diferents fasses de construcció de la Catedral i els diferents camins peregrins a recòrrer, preu mòdic i visita de més d´una hora, si es vol.  A la sortida un concert, el primer del viatge, al davant de la plaça Quintana, amb les escales de grada, ens fan la benvinguda, un músic eixerit va introduïnt instruments nous típics gallecs i extranys a la vegada, com una zamfonya, i ens diverteix una hora més.  La tarda amenaça pluja i ens afanyem en donar la volta per la Catedral, que ara veiem amb llum de caiguda de sol, i comprem més records sortint cap al Pabelló dels Gallecs Il.lustres.

plaça de Plateries and orquestra 


En aquesta última visita parem a l´església de San Bieito, i un vell simpàtic m´explica la història del timpa de l´antiga església, guardat a dintre la nau amb un retaule romànic a la part de sobre que envelleix l´escena, al sortir m´encomana saludar al pàrroc que està a punt de tancar, diu que l´agradarà que li facin respecte, així ho faig i l´home em dona la ma amb un sonrís a la cara.

També passem per davant de l´esgrexia de San Martino Pinario, amb el seu Santiago caballer, a dalt de la portalada, defensor contra els moros, altra de les seves representacions més habituals.

la següent sèrie de tres fotos es de l´església
de San Martin Pinario





Al matí seguent ens acomiadem de la nostra amfitriona, que ens explica que la seva casa abans era una vaqueria, ara comprenem això de la porta d´accés partida per la meitat, i les bisagres inmenses que donaven sortida a les bésties, fem un cafetó al bar de la rua da Ensenyanza que ens ha servit els dos dies, i que té un cafetó ben maco, amb bona carta i servei a la mida.  Agafem el cotxe al parking i sortim camí de la primera volta per les Ries Baixes, en direcció Muros.

Muros i tota la costa de la Ria de Muros i Arousa es un passeig per una carretera senzilla amb vistes del mar i de les dues costes que meravella el cor, amb parades a ports pesquers i pobles senzills, plens de sentit mariner.  La primera parada va ser a Muros, amb el seu passeig al costat del mar, el seu mercat, i la seva església a dalt del promontori, amb l´única pil.la bautismal que conec amb una serp al fons, que la guia de la porta em va assegurar era l´única de tota gal.licia.

Després aturades a Porto Do Son, a on vam menjar un meravellós Polp, i uns pebrots de Padró, que sería l´última aturada del dia, i a Rianxo, famós port marisquer.

conservera de Muros
prop. Timoteo e Hijos
1894-1977
primera dedicada en Muros a la sardina

església de Muros


Plaça Major Muros

gàbies pel marisc

punta de Louro


a la Rianxeira

Santa Columba

església del Barco de Padròn

alameda de don Camilo Jose Cela


Al final de la jornada, abans de baixar cap a Pontevedra per la N-550, parada a Padró (Iria Flavia), a on va arribar la barca del Sant, per visitar l´església "del Barco "i els seus personatges il.lustres, Camilo Jose Cela, Rosalia de Castro i la seva alameda al costat del riu Sar, que porta del pont dels peregrins fins al mercat d´abastos.

paseo marítim de Cambados i Concello

Igrexa de San Benito

Pazo Fefinans


L´arribada a Pontevedra, ja de tarda acabada, a l´hotel al costat de l´estació de l´AVE, fem el check-in, amb una noieta que simpàtica i atenta, i que m´ho va posar molt fàcil per deixar el cotxe aparcat a prop, l´Alda de Pontevedra es nou i recomanable, i les seves habitacions abuhardillades molt còmodes. 

Al dia segúent, penúltim de les Ries i Galicia, sortim després d´esmorçar a l´hotel, demanant abans una dent d´all pel dia seguent, cap a Sanxenxo, O Grove, Cambados i la Isla d´Arousa, tornada a Pontevedra i última nit a Galicia.

A Cambados, altra anécdota, una noia ens esperava a la sortida de la plaça a on es troba el Pazo de Figueroa, i ens ofereix una visita guiada a casa seva, per la voluntat diu, i acceptem; La sorpresa a l´interior va ser majúscula, racons secrets, passadissos inclosos per amagar l´estraperlo, històries d´indians gallecs, col.leccions treballades; de rellotges, de bastons, de culleres, habitacions de finals de segle XIX, i fins i tot armadures, en dues plantes d´una de les cases més antigues del poble.  La voluntat van ser al final 10 euros, 5 per barba.

Tornada a Pontevedra i visita nocturna a la ciutat, que té com a punt culminant de la visita la plaça Teucro i l´església de "la Peregrina".

igrexa Peregrina


convento de San Francisco
Plaça Teucro




Diputació