martes, 19 de mayo de 2015

DE MARTORELL A GELIDA i després GR-5 fins a dalt vila

La meva pretensió es explicar com arribar de Martorell a Gelida pel camí del riu.

sortim de l´estació de Martorell de RENFE, i baixem al riu pel carrer Gomis.  Creuem la passarel.la i acabem davant de l´esglèsia de Santa Maria.  Just a l´altre banda del vado del riu Anoia tenim un cartell indicatiu de camins que ens indica 13,3 kms fins a Gelida, que no són certs, suposo que la distància es arribant allà pel camí de Sant Esteve Sesrovires.  

La distància real del camí del riu, que surt just darrera del parking que tenim davant, es de 5,5 kms que podem fer en una hora i mitja.



esglèsia de Sta. Maria


Tot terreny pla, i passant per pista ampla i en algun tram asfaltada, sobretot l´últim tram que pot ser de quasi un km i que hem de fer amb els xalecs reflectants.

A poc més d´un km del centre de Martorell trobem una antiga fàbrica tèxtil del municipi, que ara es el Consorci de Promoció Econòmica, i que conserva el seu salt d´aigua, antic molí fariner del segle XVIII, després va ser la tèxtil Badia.

FOTOS PRESES AL COSTAT DE L´ANTIC MOLI







Els paisatges són de terres cultivades, olivera, ametlla i raim, algún tros de bosc de pi, canyissars i salts d´aigua, que són molt curiosos de trobar pel camí.  Algún pont de tren de mitjans segle XIX, i masies, i cases pairals, alguna impressionant, com la que trobem a l´entrada de Gelida, amb la seva mina d´aigua i el seu dipòsit en alçada de 5 metres.






Arribem a l´entrada de Gelida.  A l´entrada del poble tombem per seguir el camí del GR.5, camí d´Olesa de Bonesvalls, just pel costat de l´antiga fàbrica de paper "La Gelidense",  que seguirem a dretes per arribar amb ell a dalt de la vila, girant el municipi pel costat oest.  









Jo m´he entretentingut en aquesta ocasió en fer una visita a la biblioteca municipal, en el carrer Major, a on una bibliotecària professional i amable, m´ha facilitat molta informació sobre els edificis modernistes de la ciutat.  A continuació he fet el recorregut modernista pel meu compte i he baixat pel camí de l´antic funicular de nou a l´estació, total una hora més de camí.

casa Pau Suñol, bibliotca municipal

casa comelles

casa ràfols

Unió del Casal Gelidenc

Cal Boada i Casa Delgado (Rubió i Bellver)

http://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_de_Gelida

nota::
L´única dificultat que trobem és a la sortida de l´antiga fàbrica tèxtil, i és que hem de pujar les escales que n´hi ha al darrera l´edificació, per endinsar-nos en el C.Mancomunitat Comarcals.  Passarem per darrera de L´Hospital Comarcal, l´escola, la comissaria dels mossos i la biblio.  El pont del costat i la seva escala es la que ens porta una altra vegada al camí del riu.

biblioteca Martorell

hospital comarcal

pròxim repte.

http://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=9754598