viernes, 13 de marzo de 2020

TRAVESSADA, Urbanització Lledoners, ctra. 340 Ordal, Olesa Bonesvalls.



sortida Urbanització Lledoners a les 07.00 h.

arribada a dalt el Coll de d´Esteles i Serra de Ries. 09.00 h.

baixada a Olesa de Bonesvalls en tres quarts.

total al voltant de tres hores..

Aquesta sortida està inspirada en la Travessada que, l´abril de 2016, va propiciar el CEM de Molins de Rei per conmemorar el centenari del camí que van fer dos integrants del Centre a meitat del segle XIX per recòrrer el mateix camí que havia de fer el tren des de Molins fins a Vilafranca, com a ruta principal, després es va decidir passar primer per Martorell per completar el trajecte que encara arribava fins aquells llavors tan sols a Molins des de Barcelona.

"El 28 de febrer de 1851 es va atorgar la concessió del ferrocarril de Barcelona a Martorell a Miquel Bergué que la va cedir el 1852 a la Companyia dels Camins de Ferro del Centre de Catalunya, que posteriorment s'anomenaria Companyia del Ferrocarril de Barcelona a Martorell, que va inaugurar la línia fins a Molins de Rei el 8 de novembre de 1854.

Inicialment van situar l'estació terminal en uns terrenys propers a les Torres de Canaletes i la porta d'Isabel II on ara hi ha la Rambla de Catalunya amb la Ronda Universitat.

-Barcelona - Molins de Rei (1854) construït per Companyia dels Camins de Ferro del Centre de Catalunya
-Molins de Rei - Martorell construït per Companyia del Ferrocarril de Barcelona a Martorell (abans Camins de Ferro del Centre de Catalunya)
-Martorell - St Vicenç de C - Tarragona construït per Companyia del Ferrocarril de Tarragona a Martorell i Barcelona (abans Ferrocarril de Barcelona a Martorell o Camins de Ferro del Centre de Catalunya)"

fons wikipedia "Línia_Barcelona-Vilafranca-Tarragona"

El tram escollit es el de la Urbanització de Lledoners, a dalt l´Ordal, amb accés tan sols en cotxe des de Vallirana, fins al Coll d´Esteles, pertanyent a la Serra de Ries, i baixada improvisada fins a Olesa de Bonesvalls, que no visitava des de 2015, quan venia fent el camí del GR-5

El camí de pujada al Coll d´Esteles es fàcil, per pista ampla, una mica pedregosa, però fàcil si es fa amb botes de caminada.  Al començament tan sols hem de trobar el camí que surt al costat de baixada a Vallirana de la ctra-340, i que al cap d´uns minuts es separa cap al sud-est.







Arribem a dalt el Coll d´Esteles en un parell d´hores, una mica entretingut després de trobar el camí que vaig fer el 2015 creuant d´Olesa a l´Ordal un kilometre abans.







Trobo la placa memorial de les batalles que van tenir a dalt la Serra de Ries, i que va ser posat a començaments del 2017 per homenatjar els caiguts en els combats entre la brigada republicana que defensava el front de la Serra de Ries, i les tropes franquistes que estaven a portes d´arrivar a la ciutat de Barcelona.  El 2014 van trobar unes tombes amb 4 esquelets enterrats després dels enfrontaments a les trinxeres, i l´any seguent 3 esquelets més que es van entrerrar als cementiris de Olesa i Sant Pau d´Ordal.







La baixada a Olesa, passat el coll, agafant el primer trencall senyalitzat a mà esquerra es per corriol pedregós amb arribada a la part trasera del cementiri de Olesa de Bonesvalls, i els terrenys conreats de ceps.