jueves, 9 de julio de 2015

Una nit sorprenent rodejada d´estrelles creatives, CAMINART

"CaminART és un projecte pensat per potenciar l´art en l´espai públic amb recursos artístics provinents del propi barri, treballs desenvolupats des de l´Espai Jove Boca Nord i del Centre Cívic del Carmel, CaminART procura explorar la dualitat dels conceptes públic/privat i quotidià/efimer, a partir de situacions artístiques creades en llocs específics del Carmel que són de l´ús diari...."

"En CaminART el públic es mourà pel barri, es desplaçarà per una trajectoria propera trobant els diversos focus de creació artística especificament pensats per a cada localització.  Hi harà moments en què el públic es confondrà amb la intervenció o serà protagonista de la pròpia creació."

Així es presentava l´any 2010 el primer CaminART diurn de la història del barri del Carmel, que des de aquell any, programa entre els seus actes públics festius del juliol, una ruta guiada, meitat artística- meitat lúdica, per ensenyar el barri als veins barcelonins, i aprofitar per revitalitzar-lo.

Es fa un gran esforç d´agradar, amb voluntaris i regals als caminants.  Aquestes últimes edicions s´obvia inclús el calor del matí o el migdia en ple estiu.  També l´elenco s´escull per poder mostrar sobretot espectacles i performances de les seguents disciplines, artistes quasibé tots ells, lligats d´una o altra manera, a l´embrió artístic i focus d´atenció que suposa el Centre Cívic del Boca Nord, especialitzat en oferir intervencions, tallers i demostracions del món artístic; disciplines com la bio-dança, el clown-mim, la música i el graffiti-hip hop.  Destacant per sobre de tot la plasticitat de les ballarines que agafen el testimoni del repte que suposa haver d´exhibir-se davant de més de 100 persones en les últimes edicions.  

També n´hi ha espai per demostracions d´òpera, de titelles, d´espectacles de carrer i monòlegs.

En diferents edicions els amants del CaminART hem pogut disfrutar de la gran singularitat i originalitat d´aquest esdeveniment; cantants d´òpera sortint de darrera d´un munt de runes en un solar oblidat, com va ser el cas de Carme Garí el 2013, la qualitat de veu de Carme en la seva intervenció operística no té limits, sobrecogida l´audiència pel só en un espai de 20 per 10 metres encerclat d´edificis va ser meravellós, després la batucada i les ballarines del grup "Ketubara", que la van acompanyar fins al centre de l´espai la van donar un aspecte wagnerià a l´obra...., Titelles en mig d´un parc, "SOS Titelles" el 2012..., llum estereoscòpica en moviment amb el fons negre de la nit, espectacle "Crisalida" 2015...., música electrònica al mig d´una plaça amagada, "M-submarine" el 2011..., o artistes de circ actuant davant d´un mercat de comestibles, "Trio La la la", edició 2010..., també en espais més privats, com l´escenari del BocaNord, el més emblemàtic personalment va ser el que va protagonitzar la Sarah Anglada Vergés el 2011 amb el seu espectacle "Karaoke Grill".

Tot per aconseguir el mateix efecte, un show molt original, agraït i ple d´incògnites, se sap que els artistes no cobren, ho fan de forma voluntaria, i que els hi serveix de plataforma de llençament, però l´esforç que hi fan té recompensa?.  En el cas de la Joana Brabo, participant de l´edició matutina del 2010, amb el seu "Tu, Tot, Tothom", si que n´hi ha hagut feedback televisiu, ha pogut ser coneguda popularment gràcies al programa "Apm", però i la resta?.

De tota manera, jo des de aqui vull fer un repàs dels més destacats, des del meu humil punt de vista, que es mereixen una ressenya escrita de valor afegit com pot ser el meu blog.....

Amant com soc també de l´StripArt que també es celebra aquestes dates al Centre Civic del Guinardó, he de dir que la qualitat de la gent jove que hi participa en ambdues intervencions es impressionant, la CREATIVITAT es infinita, 

Parlem de la CIA "Arroz con Leche" (2010), grup dirigit per la Gabriela Sánchez, grup de dança i expressió corporal amb intervencions a l´estranger, i que ens van fer fruir del seu espectacle d´improvització a les escales de la biblioteca.

Del "Trio La la la", un dels pocs reincidents en les edicions 2010 i 2011, ben adiestrats nois de circ, que amb acrobàcies vam fer participar el jovent que ens acompanyava amb els seus aplaudiments ben guanyats, espectacles com "A Contrapelo", o "aaaachis", els avalen.

Podriem parlar també de ballarines reconegudes com Palma Moreno, La Corcoles (funambulista), Laila Tafur, en el seu més gran sentit de la bellessa, totes elles participants en startups d´art i festivals prestigiosos, inclús dintre d´escenari i en grans obres, però millor que vegeu del que són capaços tots aquests artistes.

Alba G. Corral, ed. 2014, expressió multimedia



Marta Mattotti, ed. 2015, cantant i compositora



Laila Tafur, ed. 2013, art escènica




Artristras, ed. 2013, art de carrer

Creativitat màxima, artistes de luxe en procés d´inicialització i artistes ja consagrats, per gaudir una vegada a l´any als carrers del Carmel, aquestes dues últimes edicions en format nocturn, US RECOMANO QUE PORTEU LLUM exterior per acompanyar a la interior que desprenen les diferents actuacions, juvenils, desenfadades, sorprenents, deshinibides, al.legres, simpàtiques, complices, i plenes d´inspiració.