viernes, 5 de febrero de 2016

"L´Arribo" de Carnaval a BCN 2016

De festes i cultura popular renovada pel Carnaval a Barcelona, va aquest post d´avui. 

De veritat que em cridava l´atenció que en aquest 2016, abans que arribés la diada de la nostra millor patrona-doneta màrtir el cap de setmana del 12 de febrer, la festa dels pagesos i comercials al començament de l´hivern, "La Candelera" de Molins, i la diada de la dona treballadora el 8 de març, vingués l´ALBA SARRAUTE amb el seu impresentable, original, renovador, còmic, creatiu, i meravellós estil, i ens obrís el CARNAVAL Barceloní en lloc del mític i boig Rei Carnestoltes.





Jo em declaro fan incondicional de tots el pallassos-es del món, fa poc vaig tenir l´ocasió d´intimar amb la més que genial i deshinibida pallassa VANESA RISE, barcelonina ella, que ens va demostrar en públic, i en directe, que es pot viure sense vergonya, i agradar pel senzill anhel d´agradar, sense destacar més del que cal, això si, sortim de la norma establerta per un moment clau.  

Un pallasso-a, té un do meravellós, i es que pot expressar gestualment mil coses que les paraules no poden dir, i això, ambientat en el seu lloc imaginari allunyat de regnes terrenals, fa el que fa. 

I llavors, des de temps inmemorials (1633), en que la Reina Belluga sortia pels carrers de la Barcelona enmurallada per criticar i burlar reis i reines amb els seus molins de vent al cap, quan teniem gremis, festes tradicionals encara religioses, barris de pagesos i pre-indusrials, guerres i bullangues, ara tornem a tindre-la entre nosaltres, acompanyada pels Ambaixadors de les Set Nacions que representen els barris, ciutats fora muralla, de Bcn, agrupats per colors i noms de ganapies com Malfiona de Malacaute, Caramanxell i Barriló.  La Reina Belluga del poble que l´acompanya a disfrutar de la festa de la Carn, del llibertinatge i el poc respecte, per uns dies es clar!!.

https://www.youtube.com/watch?v=iihpunnjQjk





L´escollida per fer de Reina es una pallassa com cal, de petita ambulant amb el seu pare, fent d´artista de circ, de música, de..., del que calgués, per acabar especialitzant-se en artista de performance en viu, reclamada pel circ i el petit teatre, petit format i auditori atent.  Polifacètica en el mòn de l´espectacle l´Alba s´ha guanyat, ja en el seu debut com a Reina del Carnaval Barceloní, el dret de tornar l´any que vé com a pregonera 2017.  La seva disbauxa, la seva empatia com a dona circ, la seva rauxa, el seu rostre sincer i bellugadís, la seva simpatia i cordialitat, el seu enginy, la seva novetat, dona que sap fer de tot, i parlar sense entrebancar-se, la fan més que apta per tenir treball tots els anys per una setmana a la ciutat, els ciutadans de la ciutat la contractem per sempre mai.  Mori el rei Carnestoltes abans de dimecres de cendra per ara i sempre, VISCA LA REINA BELLUGA i el seu estil "pallaresc".

Pau Vila, el famós cantant, pot tenir el valuós record, per a ell, es clar!!, de ser l´últim Rei Carnestoltes que ha passat per BCN.   Ell tal vegada ha vist com una dona esbojarrada, guiada per un consistori regit per dones inteligents, com la Laura Pérez, i la Gala Pin, ha vist per una temporada trasvalsada la seva agenda d´aturat sense remei.




Últims Reis Carnestoltes barcelonins.-

2015- PAU VILA (cantant)
http://www.elperiodico.com/es/noticias/barcelona/carnaval-mira-pasado-3934089

2014- JORDI MARTINEZ (actor)
http://www.ara.cat/societat/Lactor-Martinez-Carnestoltes-Carnaval-Barcelona_0_1088291407.html

2031- TORTELL POLTRONA
http://www.btv.cat/btvnoticies/2013/02/07/el-rei-carnestoltes-inaugura-el-carnaval-de-barcelona/

L´escenificació de la primera fita del Carnaval 2016 barceloní, va anar tal com us explico a continuació.






A les sis de la tarde, els col.legis del Gòtic, veritable escenari antic de les festes més bullangueres de la ciutat, van reunir-se amb els Ambaixadors de les Set Nacions, el Rodanxó i la Rodanxona (gegants de Carnaval de Barcelona), copia dels del Corpus, la banda i els tabalers, i la gent que va voler participar de "L´ARRIBO" tradicional.

Després fent una Rua espectacular pel carrer dels Carders i el de Montcada de la ciutat, la comitiva va anar a cercar la Reina Belluga al Mercat Central del Born, obert per l´ocassió, el mestre de cerimonies, el FRANK-i-FALS, va fer que tothom mirés cap al cel tot just per veure com la Reina queia entre el seu seguici des de un vuité pis amb una tirolina.

foto del face de l´Alba Sarraute





Bla-bla-bla i més bla meravellós per presentar un munt d´actes i invitar a la disbauxa, i després tothom cap a dintre a veure la batalla per ocupar el tró del nou regne, entre l´antic Rei i la nova Reina, combat simpàtic entre dos personatges, que no volent fer-se sang, acaben arribant a un pacte entre notes musicals...., la Reina Belluga pot agafar el torn de regnat pel moment!!.

Pregó i lectura de Ban entre ballaruca i musica, crida a la crítica politica i al reconeixement de la lluita dels refugiats, per convidar tothom a fer el que volgués una vegada alliçonats.






A la sortida focs i per demà el BALL DE MÀSCARES a les set de la nit, al mateix escenari.

Dissabte RUES DE CARNAVAL pels barris guiats pels Ambaixadors de les Set Nacions, cadascú amb els seus vilatans corresponens, i diumenge la TARONJADA, amb començament de la rua a la pl. del mercat de Santa Caterina, cap a dos quarts de cinc de la tarde, baixant per la Via Laietana, i per acabar, batalla de confetti a un quart de set per adobar tothom, no amb taronges reals com es feia en temps antics, que ompliràn el terra de color i faràn catifa pel ball de màscares final.

A la taronjada també vàrem assistir;  la rua des de la plaça Antoni Maura va ser molt lluida, amb color carrosses i saltimbàmquis, escoles i nens, orquestres i batucades, cavalls i turistes.  Una baixada on cada Ambaixador anava dalt d´una carrossa especial, i al final la Reina Belluga acompanyada dels banderers.  Quan va passar al nostre costat estava cordantse una sabata!!, però després ens va deleitar a tothom que estevem a dalt la Via Laietana amb tres tombarelles circencs baixant del carro per justificar que el que feia era posar-se les seves sabates d´acrobàcia.

El recorregut passava pel carrer Argenteria i el passeig del Born, i feia l´entrada a la plaça Major des del carrer del Rec. i una vegada allà, esclat de color taronja, discursos per justificar la primera polèmica polìtica carnavalera, la polèmica "dels borbons i els melons", podriem dir, doncs la Reina Belluga volia dir que posem dos melons dels meus en el lloc dels reis, i...., després, flashmov i....,  millor que el veieu, una imatge val + que mil paraules, al seguent video de BTV, que ens va retratar literalment per l´ocasió.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2016/02/07/taronjada-cavalcada-carnaval-carnestoltes-born/

Tot un 30% més barat que l`any passat, amb un model descentralitzat i amb artistes per fer cartell i vestits com són: el cartell del Carnaval 2016 ha anat a càrrec de l’artista Toni Camarassa i el vestuari, inspirat en la Barcelona vuitcentista, de la dissenyadora Valeria Civil.