miércoles, 1 de julio de 2020

Arboçar de Dalt- Santa Susanna (GR-92-3)



Sortida des de l´Arboçar de Dalt, a 5 kms de Vilafranca, en el parc del Garraf, en la ctra que baixa cap a Sant Pere de Ribes des de la N-340.

El poble a la sortida ofereix dues fonts d´aigua potable, que aniràn molt be a la tornada per reomplir cantimplores.

Poble petit i amable hi té capella molt famosa a l´esglèsia de Santa Anna, d´estil romànic, còpia de l´antiga de Santa Eulàlia de Provençana a l´Hospitalet, el seu arquitecte va dissenyar-la pel poble el 1950 i després va passar a fer d´arquitecte municipal a la ciutat del Barcelonés.  L´esglèsia de Santa Anna està en el camí d´Olérdola i per això Manel Puig i Janer la va dissenyar com si fós una de camí romer de Santiago.


La meva intenció es trobar el camí que vaig deixar el cap de setmana del començament del confinament a dalt de tot del Puig de les Agulles (serra de Riells), per l´altre costat.
 


ceps i camp de futbol al fons.

totes dues fotos estàn fetes a la sortida de l´Arboçar,
costat est i costat oest,
ctra de sortida ca a Avinyó Nou

el camí seguit es el del GR 92-3 en direcció Santa Susanna, 5 kms total

sortida a les 8.15 h

El camí tomba a l´est per les pistes de sortida del poble en direcció contrària a la BV-2415, i es perd entre camps de conreu de vinya i clapes de pins que donen apenes ombra, indicació cap a "la Clota". 

El camí avança fins arribar al costat del mas abandonat "Mas Sunyer".  Allà el camí es parteix en dos, el que es perd al davant puja el cim de "Rocalisa", de més de 300 metres, i el que ressegueix el costat del mas va en la direcció correcta, més planera i ombrívola a l´estiu.

A on es creuen els camins de sortida del mas, a la banda contrària, després de 3 kms, es el lloc clau de la ruta.  El camí que puja a la ctra de Begues i després emprén la pujada al Puig de les Agulles és el que va direcció i marca GR-92-3, o aquest , al menys, és el que vaig fer jo en aquesta jornada.

pas a 8.40 h.

"mas Sunyer"


cartell clau
indicacions interessants en aquest cas....
placa esquerra
el "Sunyer", camí més llarg per tornar o arribar a aquest punt
des de L´Arboçar
placa dreta
cami dels Pelagons,
cami del GR-92-3

El camí que faré altre dia, que no faci tanta calor, creuarà seguint el camí de "Pelagons" la BV-2411, ctra de Begues, i després de 3 kms més,  encimbellarà el Puig de "les Gunyoles" fins al "Puig d´Agulles", i l´encreuament amb el GR-92 original, i la baixada a Olesa de Bonesvalls.

El GR 92-3 es una variant del GR-92  i que vé de "la Clota" i acaba a Sant Miquel d´Olerdola, està ben senyalat i segueix una camí que no em fa arrepentir d´haver-lo escollit.

El camí puja després de la senyal i va entre bosc i conreus petits,  després agafa una drecera estreta a la dreta, s´embosca i surt a pista amb unes vistes meravelloses davant la Vall de Santa Susanna, espectacular!!, amb els ceps i la masia encimbellada.

sortida de la drecera a 9.30 h







caps en la pujada a Santa Susanna


masia de Santa Susanna


El camí baixa i avança per camps de vinya i al final troba una riera a l´altra banda dels camps plens de raïm primerenc, a la sortida, emboscat, s´encimbella camí del "Puig de la Mola" i "l´Avenç de l´Esquerrà".

Decideixo tornar, ja fa calor i l´aigua s´acaba.

hora tornada i esmorçar 10.15 h

La tornada per "Rocallisa" algún km més, en fa defallit a mig dia.  

Un apunt curiós, perdo la meva cantimplora plena d´aigua i em quedo tan sols amb una cervesa, freda, per acabar la jornada.

Al final una bona remulllada a les fonts de l´Arboçar i tornada a casa.

 dia 13/07/2021



LES GUNYOLES


 Avui he volgut reprendre la troballa del cami d´arribada des de l´Arboçar fins a la serra de Riells i he trobat que el camí de "les Gunyoles" es el correcte.

Cami en pujada al mig del bosc, que arriba just a la part del darrera del poble, costat sud oest, i que encara mira una mica massa amunt l´encreuament amb la C-2411, però que hi te habilitat algún caminet llarg, que baixant pel costat nord-est, tracta de passar a l´altra banda de la serreta que separa el poble de la serra de Riells, a on va tenir lloc el petit enfrontament entre l´última linea defensiva republicana en retirada cap a Molins i les tropes rebels.

La primera vegada vaig seguir el Gr-92 i vaig anar per sota de les Gunyoles, sense veure-les, fins a l´urbanització de Can Mitjans, ja massa separada de l´encreuament amb la ctra.



si us fixeu be, molt bé!!
diu 6.5 kms fins a Olesa de Bonesvalls
suposo inclou la drecera llarga
que baixa directe a l´església 
del poble, o sigui,
el cim de la Serra de Riells,
no es massa lluny, i
es d´on surt la drecera


La confirmació de la trobada del cami correcte l´he constatada després, quan m´he apropat amb el cotxe baixant des del poble d´Avinyonet, i no m´he penedit de no haver tractat d´arribar caminant des de la baixada, ja que abans havia decidit tornar cap a l´Arboçar per temes de cansanci i calor.  La primera pujada cap a la serra es força empinada, però no massa llarga, ja tornaré quan sigui hora de fer un cami llarg des de Olérdola o Sant Pere Nolanta, amb menjar a les Gunyoles i final de camí a Olesa o Lledoners.  La tomba dels nostres soldats estimats pot esperar.