viernes, 3 de junio de 2022

RUTA TORNADA DES DE SANT FELIU DE CODINES - GR-5

Feta la ruta de tornada de l´etapa 7 del GR-5 des de Sant Feliu de Codines.

Ahir, mirant el track per google maps, vaig descobrir que l´arribada de cami a Sant Feliu de Codines es fa per la part alta del poble, creuant abans la ctra 1241, a 1 km de la sortida del poble. Després el camí passa per la Creu i baixa a la fàbrica Roca Umbert, buscant la sortida cap a Aiguafreda, etapa 8. Decideixo evitar la passada pel poble i anar a cercar l´encreuament de la ruta amb la ctra de Sant Llorenç, que seria en pujada per començar i que em puc estalviar. 

 

Trobo el cartell indicatiu de direccions a l´esquerra amb un petit avis de GR-5 i la típica marca blanca i vermella que m´empeny a començar sense distraccions. Baixo la senda que porta a una propietat agrària i trobo un tronc que barra el pas cap a la seguent marca vermella i blanca que veig a l´altre banda d´un cami costerer, fet pèr protegir d´incendis provocats per linies d´alta tensió. 

 

Començo a caminar per una senda entre alzines i terra vermellós i rocós molt agradable, 45´ fins a la sortida a pista ample sorrenca en pujada, la primera del dia. 

 

Poc abans de trobar la pista he vist un desviament marcat en post alt i cartells explicatius de direccions, amb ressenya de camí cap al GORG NEGRE. A l´arribada a casa, entenc que si hagúes tombat al nord, també podria haver fet el camí per la part alta de la cinglera. No se si aquest es el camí que marquen moltes persones que han fet abans que jo la ruta com a bona, però també entenc que escollir el Gorg Negre ha de suposar una pujada més feixuga. 

 

Pujo per la pista una mitja hora més fins als camps de blat i el post indicatiu de LA FERRERIA, punt final de l´etapa anterior. També hi ha indicació de GALLIFA, i pujo per aquesta pista per explorar, perquè veig a la meva esquerra el cingle que en la baixada en direcció contraria vaig poder veure davant al final de camí. 

 

Ara estic darrera del cingle i l´antena, i sé que per veure el camí fet el dia abans haig de tombar el turó, peró no trobo un lloc enlairat per poder veure el que el turò m´amaga. Gallifa queda a baix a la meva dreta. 

 

En aquest punt decideixo tornar pels meus passos enrera. 

 

A l´arribada a casa, veig que m´he estalviat una bona rodejada inevitable per la presencia de barrancs a riera, i que en 3 kms, com indicava el senyal, m´haguessin fer suar la cansalada. puf!! 

 

Queda per dies més valents la part dels Cingles de Bertí, i l´etapa 8 del GR-5

miércoles, 1 de junio de 2022

TRAM ETAPA 7 SANT LORENÇ SAVALL-LA FERRERIA

Ja per fi he arribat a la solució del que va ser l´error de sortida de pista agafada a l´anterior passejada que volia trobar aquest camí, i que va acabar a l´Alzina Balladora" del camí del GR- 173. L´he trobat, si!!, però amagadísima, com ja vaig intuïr, a l´esquerra del camí, a uns 500 metres de la sortida de Sant LLorenç. 

 

I es que a aquest desviament tant important, per la gent que vol costejar pel nord la serra i arribar a Gallifa i Sant Feliu, trobant pel camí l´antiga ruta de la Matagalls-Montserrat, i el desviament al sud-oest que baixa cap al GR-173 i Castellar del Vallés, que vaig fer l´altra vegada, i que suposa un desviament al GR-5 de ben be altres quasibé 45´, hauria de tenir, per qualificació de camí i rang, un post propi amb una sola indicació "CAMI DEL GR-5", ben visible i en lloc a peu de pista.

DESVIAMENT MAL SENYALITZAT, A 150 METRES DEL PENDENT DE CASA EL MOSSEN
A L´ESQUERRA, TAN SOLS LA CORDA RECORDA QUE PER ALLÀ PASSA UN CAMINET

 

Ja trobada la pista que s´enlaira entre alzines, amagada i ombrívola, he trigat uns 45´ en arribar a dalt a la pista asfaltada i amb sauló, seguint corriols i pistes ben senyalitzades, encara que amb pintades antigues. 

 

L´únic tros una mica mal marcat, es el terral que hi ha a la sortida del tram emboscat, trobem dos camins, el que baixa va cap a St JAUME DE VALLVERT, i el que puja al terral d´arenisca, es el bó, ja a pocs metres de la pista asfaltada, allà hi trobem una fita que marca el desviament cap a el GR-173 i la baixada a Castell de Gallifa i la Ferreria. 

 

  TERRAL D´ARENISCA QUE TAPA EL CAMÍ AL FONS, QUE JA PUJA A LA PISTA ASFALTADA




SENYALS QUE INDIQUEN ELS DESVIAMENTS A DRETA I ESQUERRA;

DRETA CAP AL GR 173 I ESQUERRA CAP A LA CONTINUACIÓ DEL NOSTRE CAMI

 

 Tombem a l´esquera i baixem una bona estona, sense massa pendent, cap a la ctra de Sant Llorenç a Sant Feliu. Trobem la deviació en gir tancat a la dreta, cap al sud, que torna a trobar pista de terra ampla i marques esvaides de GR, per allà baixem en poc temps a una drecera ben marcada que es a on trobem les marques de l´antiga pujada de la Matagalls, i la pujada a CASTELL DE GALLIFA, Una mica més endavant, passada la casa i la pista feta recentment amb sauló, trobem una baixada amb fort pendent, que ja veiem com tomba altra vegada al nord, i enfila cap als turons de Sant Feliu, aquest camí el faré de tornada properament

 


FINAL DE CARRETERA ASFALTADA I DESVIAMENT MARCAT AMB SENYALS VERMELLS I BLANCS A LA DRETA, CAP A LA NOVA PISTA I LA DRECERA QUE MARCA EL POSTE DE BAIX



 

domingo, 29 de mayo de 2022

tram d´unió de Sant Llorenç Savall i el Gr-173, etapa Matadepera- Castellar del Vallés.



     
cabanya de pedra seca del camí, i jo amb bona cara encara
   edificis a la sortida C. RIPOLL seguint les indicacions GR-5

VIA CRUCIS A LA PORTA
PORTA IMPORTADA PER ALGUN AMANT A L´ARQUEOLOGIA 


Ruta feta per error per voler trobar el camí que uneix Sant Llorenç Savall i Sant Feliu de Codines pel GR-5 i no haver vist la desviació a la esquerra a uns 500 metres de la sortida de Sant Llorenç, mal indicada o poc en tenedor AOL pels primerencs que no l´han feta, i sobretot perquè junt a la quantitat de direccions escrites als cartells, es perd la referència al gr-5 inmediatament a la sortida,  



                                      
                                                       


 I es que els ulls s´en van amb les marques vermelles i blanques d´altre gr ?? que té desviació cap al gr-5 una vegada passat l´"alzina balladora", i haver trobar el gr 173 a una 1 i quart de camí, ara si, aquest molt ben pintat i senyalat, 

 Si voleu fer el gr-5 per altra camí més llarg, i proper a Castellar, podeu fer, aquest fins la baixada de l´"Alzina Balladora". 
 
DESVIAMENT CORRECTE TROBAT EN LA SEGUENT EXC DE RECONEIXEMT 
 

 

 La propera intentaré fer el camí invers del Gr-5 des de Sant Feliu, que sembla mes clara i igual de trencacames. 

 Però bueno!!, malgrat tot, el camí ha sigut molt planer i tranquil, amb bones vistes de la muntanya de Sant Llorenç, i amb la calor justa a començaments de juny. 

 Comença per un camí ple d´escultures aficcionades d´animals i refències inclús al gran naturalista Felix Rodríguez de la Fuente, el crador de la sèrie de tv dels 70´s, "El Hombre y la Tierra". 

 monument d´afeccionat dedicat a la memòria del Felix Rodriguez,
a la part de dalt hi apareix un pinguï, quina relació tindrà amb la tasca del naturalis?ta, no desconec

 
Terra de sauló importat i base de pedra arenisca, ja a cavall entre el tros de Sant LLorenç del Munt i el granit de la serra dels cingles de Bertí.  Alzinars i pinars. 




arribada a "Can Cadafalch"


 Anem caminant fins a trobar la casa a la solana, dita de "Can Cadafalch", a on vaig començar a sospitar que anava mal orientat, ja que el cami tombava cap a l´oest i no buscava el sol. ja portava una hora de camí, i les senyals, les úniques que hi vaig trobar al lloc, de color vermell i blanc, seguien cap aquesta direcció.    Hi havia altre camí curt, amb marques grogues, que pujava en la direcció correcta, perè segons el GPS, no seguia cap camí que em dugués a Sant Feliu, 

 Perdut, i sospitant que el camí baixava a Castellar, que es veia abaix, vaig tenir per companys molt ciclistes que pujaven d´allà o venien de la dreta meva, ara sé que de Matadepera, lloc concorregut en diumenge, i amb la pista de l´alé dels corredors que em deiem que ja portaven bon camí, vaig decidir tornar el camí enrera i refer orientació ja sabut que m´havia equivocat de camí quasi segur, vaig tenir la certesa quan vaig trobar el cartell indicació de enllaç amb el gr-5 amb Castellar a la vista.    

 fins aqui vaig arribar, porta de "Can Cadafalch"

 Malgrat tot vaig arribar al final del pendent que arriba a l´"Alzina Balladora", a on hi vaig trobar un munt de ciclistes que descasaven després de la feixuga pujada de l´altre banda. Vaig decidir no baixar i tornar en aquest punt.
 
EXCURSIÓ C. DE LES COSIDORES ( CASTELLAR DEL VALLES ) A L´ALZINA BALLADORA. 

Excursió feta per unir el tram del GR-173 que baixa fins a Castellar i que vaig deixar a mitges venint de Sant Llorenç Savalll



L´excursio te dos trams; el primer va de pujada en 1 H fins al Puig de la Creu i que en 30´ més arriben a l´alzina per un camí amb vistes a la Mola i de caire planer entre pins i alzines sobre terra vermella.  La pujada feixuga.

El segòn tram es de de baixada, pujada fins a l´alzina que prefereixen el ciclistes, és més progresiva i complerta fins a dalt

2H total.