lunes, 29 de febrero de 2016

Fira de l´Aixada manresana, 2016



Al programa de la Fira de l´Aixada d´aquest any 2016 s´hi pot llegir.

"La Festa de la Llum, que se celebra entorn del 21 de febrer, rememora el misteri segons el qual, ara fa uns 650 anys, una llum provinent de Montserrat va entrar a l’església del Carme. D’aquesta manera es resolia el conflicte que havia interromput la construcció de la Sèquia de Manresa.

Aigua i llum són els símbols d’aquesta festa que, els darrers anys, s’ha renovat de manera impressionant amb l’organització de la Fira de l’Aixada. En aquesta festa, que se celebra el dissabte i diumenge a l'entorn de la Festa de la Llum, el barri antic de Manresa s'omple d'artesans, mestres d'antics oficis que fan demostracions de les seves arts, funambulistes, joglars i altres elements i atraccions del repertori medieval". 


EN AQUESTA EDICIÓ l´elenco d´artistes ha sigut portat per...

-Associació Cultural i Recreativa Armats de Manresa.
-Associació d´esgrima antiga de Sant Pedor, i antiga de la Catalunya Central.


.Ass. per a la Dansa Estudi Folk
-Ben Grillats.
-Capella de música Burés.
.Casal Familiar Recreatiu.
-Col.lectiu Jueus de l´Aixada del Casal Cult. de Dansaires Manresans.
-Clan Hávamál.
-Tirallongues de Manresa, (van fer el pilar de quatre a l´arribada de la cercavila del Rei a la pl. Major9.
-Coral Xera de Moià.
-Esbart Manresà de l´Agrupació Cult. del Bages.



-Expressa´t
-Farsans Universals d´arreu i d´enlloc (una de les colles més lluides).



-Geganters de Manresa.
-Gegants de Sabadell.
-Gegants d´Esparraguera.
-Grup de Dansa Cor de Catalunya.
-Grup Escènic Nostra Llar del Casal Parroquial del Poble Nou.
-Grup teatral L´Espantall
-Komando.
-LlopTeatre
-Ministrers de l´Aixada
-Sala d´Armes Creu de St. Jordi.
-Tallers dels Carlins



-Teatre Jove del Barri Vell.
-Teatre la Renaixença

pl. Europa

un conte sobre el desig concedit pel diable a un sabater


el Diable demana explicacions al sabater que té llogat uns
diablers feiners vigilats per la seva dona

-Templers de Puig.Reig.
-Tradiball Endansa.
-Xàldiga Taller de Festa.

"Els manresans i les manresanes celebrem aquests dies allò que tal vegada s’esdevingué.  Es tracta d’una història que durant molts segles ha format part del nostre imaginari més proper. Una imaginari particular que ens enorgulleix enormement donar-lo a conèixer......,una comunitat amb les seves senyes d’identitat, i que forma part d’una cultura amb denominació d’origen".

Durant la presentació del Certamen feta a finals del mes de gener, "Joan Calmet ha explicat que "estem contents i orgullosos de la capacitat d'aglutinar persones que té la fira, tant col·laboradors i participants com públic, amb una important presència de visitants de fora de Manresa". Calmet ha detallat que la Fira de l'Aixada té un pressupost de 87.000 euros, dels quals 52.000 van a càrrec del pressupost de l'Ajuntament, i 52.000 són aportacions d'espònsors.

balls i múscia medieval

pl Major

Endavant cavalls salvatges i rucs catalans mullats!!

baixant cap a la pl. Major pels carrers estrets del centre Històric

 

Per la seva banda, Ivan Padilla ha explicat les novetats escèniques que aporten a al fira diverses entitats, com el Casal Familiar Recreatiu, l'Estudi Folk o l'Esbart Manresà, entre altres, i ha fet un agraïment a les desenes d'entitats que participen de manera desinteressada al certamen. Per la seva banda, Anna Martí, de l'Associació Manresa de festa, ha remarcat que, malgtrat que es concentri en cap de setmana, la fira porta "molts mesos de feina", i ha remcarcat alguns dels acts destacats, com l'Aixada Infantil, per acostar la festa també als més menuts, i els productes ja tradicionals de la fora, com la cervesa i el pa de l'Aixada."

La Fira de l´Aixada es, com s´explica a dalt, una de les millors fires medievals que s´hi poden visitar a Catalunya, al més de febrer, fred i plujós que posa a prova totes les forces organitzatives i tota la creativitat i ganes dels Manresans.  Normalment s´hi surten amb prou energia i solvència, ja que, i aqui tenim el secret, s´ho fan amb ganes d´agradar, de viure tot el que va ser el seu passat medieval amb entusiasme i participació.

seu i processó de càstig de meuques i dones mal-vivents




trons pels seguici del Rei, tarda del dissabte

Rei i Conseller departint


 
Un èxit rotund per aplec de sinérgies manresanes favorables, que donen un caràcter propi a una de les festes més originals i meravelloses del centre de Catalunya el misteri del perquè es va fer el rec de Balsareny a Manresa.

Un 10 pel jovent que aglutina els espectadors als seus peus a cop de crit i simpatia, un 10 pel grups d´actors amateurs i professionals que hi participen, a les músiques tradicionals, al grup de venedors que munten les parades, als proveïdors d´atrezzo, als museus de la ciutat, als informadors turístics, als seus Twitts aclaridors d´info adicional.  A tota una Fira que tirarà endavant amb el respecte dels seus veïns que admiren un montatge tan engrescador.

També i com a complement, hem pogut visitar el carrer del Balç, un dels pocs que es conserven en estat original en el centre d´una antiga vi.la del segle XIV, amb bodegues gòtiques d´arcs en estat original, carrers empedrats, arcs ojivals i portes adovellades.  Un trajecte de més de 200 metres que us remetrà a un passat no encara oblidat, i que tan sols obre de tant en tant per fer obres de teatre ambientades en l`època i mercats especials.
  


accés des de la plaça Major al c. del Balç

llegenda del Pou de la Gallina, a la sortida

nau gòtica freda i canal de desguàs de refús de fluids putrids


amplada i fisonomia carrer




verja de sortida





Tres Tombs a Molins de Rei 2016

Un altre any de carros, cavalls, cavallers i visitants per finals de febrer a la ciutat i els organitzadors prou contents per poder oferir una desfilada digna amb més de 30 carros  vinguts fins i tot de Mataró, incloent Sant Llorenç d´Hortons, Esplugues, Barcelona, etc.

Una desfilada difícil de posar en comú, ja que cavalls, carros i patrocinadors venen de llocs diferents i s´han de posar d´acord per la trobada, però que quan arriben a la ciutat anfitriona ho tenen tot a punt per lluir-se davant dels milers de visitants i curiosos que volen disfrutar d´aquests magnífics exemplars i de la demostració de força i empenta que donen.

És  a més, com sempre, un bon repàs de la feina que hans deixat com a herència el món dels traginers, homes que carretejaven mercaderies i persones per aquells camins difícils que recorrien Catalunya de punta a punta abans de l´arrivada dels camins asfaltats i els moderns medis de transport.
















Bastos de cuir a les cavalleries, carros plens de gom a gom de fusta i cotó, barrils de cervesa, lligams i rodes de diferents mides i servei (de diàmetre ample i de dos en dos per camins de ferradura estrets, de diametre estret i de quatre en quatre per camins més plans i amples, amb convergència o sense per adaptar la forma de la petjada al camí, amb ballesta o sense per amortiguar pedra, o pescant colgant o de banda a banda)

Els cavalls de dos en dos, en filera, amb recues de tres, de quatre, amb cascos engreixats, pas ferm i ordres a veu en crit o de regne.

Tot un món que tan sols ja podem veure en aquestes trobades lluides i maques de presenciar, encara que sigui un parell de vegades, o una tan sols, de primers d´any, celebració dels seu sant dels animals (Sant Antoni Abad), fins a Setmana Santa.









Al final davant de l´esglèsia de Sant Miquel, el mossén beneeix els animals que s´hi volen acostar, i els conductors saluden l´ofrena de comiat.