lunes, 29 de febrero de 2016

Tres Tombs a Molins de Rei 2016

Un altre any de carros, cavalls, cavallers i visitants per finals de febrer a la ciutat i els organitzadors prou contents per poder oferir una desfilada digna amb més de 30 carros  vinguts fins i tot de Mataró, incloent Sant Llorenç d´Hortons, Esplugues, Barcelona, etc.

Una desfilada difícil de posar en comú, ja que cavalls, carros i patrocinadors venen de llocs diferents i s´han de posar d´acord per la trobada, però que quan arriben a la ciutat anfitriona ho tenen tot a punt per lluir-se davant dels milers de visitants i curiosos que volen disfrutar d´aquests magnífics exemplars i de la demostració de força i empenta que donen.

És  a més, com sempre, un bon repàs de la feina que hans deixat com a herència el món dels traginers, homes que carretejaven mercaderies i persones per aquells camins difícils que recorrien Catalunya de punta a punta abans de l´arrivada dels camins asfaltats i els moderns medis de transport.
















Bastos de cuir a les cavalleries, carros plens de gom a gom de fusta i cotó, barrils de cervesa, lligams i rodes de diferents mides i servei (de diàmetre ample i de dos en dos per camins de ferradura estrets, de diametre estret i de quatre en quatre per camins més plans i amples, amb convergència o sense per adaptar la forma de la petjada al camí, amb ballesta o sense per amortiguar pedra, o pescant colgant o de banda a banda)

Els cavalls de dos en dos, en filera, amb recues de tres, de quatre, amb cascos engreixats, pas ferm i ordres a veu en crit o de regne.

Tot un món que tan sols ja podem veure en aquestes trobades lluides i maques de presenciar, encara que sigui un parell de vegades, o una tan sols, de primers d´any, celebració dels seu sant dels animals (Sant Antoni Abad), fins a Setmana Santa.









Al final davant de l´esglèsia de Sant Miquel, el mossén beneeix els animals que s´hi volen acostar, i els conductors saluden l´ofrena de comiat.





No hay comentarios: