sábado, 22 de junio de 2019

Cap a Galicia 4a part.- Tornada pel nord sense passar per Oviedo ni Lleó.-

         
                     
Sortida per la A-4 i arribada a Espanya altra vegada, posar el rellotge a punt perdent l´hora guanyada a l´entrar a Portugal, i carretera ampla per la N-122 que ja es hora que converteixin en autovia fins a Saragossa per donar cobertura al nord de la península des de Zamora, passant per Castella-Lleó i la Rioja-Alavesa, Valladolid, Burgos i Soria.

Volien passar una nit de tornada a Salamanca, per visitar la ciutat de l´antiga Universitat, i vam fer el menjar a Zamora, per després desviar-nos cap al sud.  Vam fer el most al costat de la plaça de braus, amb un entrepà de tortilla i un parell de tercios "Mahou", ella coca-cola i un entrepà de pernil i formatge.  Per la tarda visita al museu de Setmana Santa (http://semanasantadezamora.com/museo/), després d´haver tingut l´honor d´haver entrat per la porta de la muralla medieval de donya Urraca.

https://es.wikipedia.org/wiki/Urraca_de_Zamora

muralla medieval de Zamora

porta donya Urraca

iglésia Santa Maria la Nueva and cigonya

interior

iglésia San Juan

Merlú


El museu es molt recomanable, en la plaça de Santa Maria, al costat de l´església que conserva tres creus processionaries que tenen un cantell cadascuna gastat d´arrosegar-les pels carrers en la Setmana Santa Zamorana.  Els passos, sense mantells, ni decoració superflua, posen de manifest l´expressivitat de les seves figures, amb escenificacions de la Passió de Crist.  Segons ens va dir l´amable cuidadora, el dijous Sant i el divendres poden sortir 12 passos en cadascuna de les processons, fetes per dos congregacions diferents, la del Sant Esperït i la Veracruz.

visita a la plaça Major, també plena de turistes, i a l´església de San Joan i al Merlú, que avança i posa en avís per sortir a processionar a tota Zamora.

ajuntament Salamanca  i Plaça Major




Per la tarda-nit, una vegada arribats a Salamanca, i amb un plànol turístic donat i explicat a la recepció per un jove amable, visita i tabla de formatges en la que va ser la sorpresa inesperada del viatge, la gran Plaça Major de la ciutat, amb les seves façanes tan ben il.luminades i totes iguales i simétriques, que no amb la mateixa mida de cantó a cantó, i una espadanya en el costat de l´ajuntament impressionant.

La visita a les catedrals, al final del passeig pel centre, una horeta i escaig, impossible, ja que la llum nocturna acaba a la una de la nit, i vam arribar tot just tocades.  Però el que ens va faltar, això si, per veure al final, va ser la "rana" de la Universitat, amagada al mig del carrer de Libreros, que vaig trobar, però que no vaig saber reconèixer per posar-me davant de la façana i buscar el batraci, que segons diuen donava sort als estudiants.  Salamanca plena de llegendes, de tresors amagats, i de patrimoni meravellós.

Al dia següent, ja fatigats del tot, viatge i parada a Saragossa, a l´Ibis de la setmana anterior, amb menjar a Soria, de conill escabetxat i carretera divertida, amb adelantaments a camions memorables.  I l´última etapa amb passada per Vilafranca per agafar un parell d´ampolles de brut per passar la revetlla de San Joan.





No hay comentarios: