jueves, 15 de octubre de 2020

MONEGROS

                               

Ruta corta, debido al cierzo que azotaba, pero que; desertica, de triste caminar, lisa, gris, y llena de "galachos" entre "lizalas",  vale la pena de convertir en reto vital por la dificultad de la orientación en el camino, es OBLIGATORIO EL USO DE GPS y mapa de orientación general.

Excursión de 7 kms, circular, empezada a las 8 de la mañana y acabada en el Santuario de Magallón sobre las 12.00 horas, con parada en uno de los mojones de la romeria al Santuario sobre las 11.00 horas.


 

         







 OBLIGATORIO GPS o google maps instalado en el teléfono móvil con posicionamiento activado y carga a tope.

en verano vegetacion de secano; aliaga, romero y efedra, trigo segado en otoño y verde en estiuada.


ruta de aragón televisión donde explica una variante y las dificultades y puntos curiosos de las rutas por Monegros.

http://alacarta.aragontelevision.es/programas/chino-chano/a-monteoscuro-desde-lecinena-por-la-ermita-de-magallon-06052018-1455

miércoles, 1 de julio de 2020

Arboçar de Dalt- Santa Susanna (GR-92-3)



Sortida des de l´Arboçar de Dalt, a 5 kms de Vilafranca, en el parc del Garraf, en la ctra que baixa cap a Sant Pere de Ribes des de la N-340.

El poble a la sortida ofereix dues fonts d´aigua potable, que aniràn molt be a la tornada per reomplir cantimplores.

Poble petit i amable hi té capella molt famosa a l´esglèsia de Santa Anna, d´estil romànic, còpia de l´antiga de Santa Eulàlia de Provençana a l´Hospitalet, el seu arquitecte va dissenyar-la pel poble el 1950 i després va passar a fer d´arquitecte municipal a la ciutat del Barcelonés.  L´esglèsia de Santa Anna està en el camí d´Olérdola i per això Manel Puig i Janer la va dissenyar com si fós una de camí romer de Santiago.


La meva intenció es trobar el camí que vaig deixar el cap de setmana del començament del confinament a dalt de tot del Puig de les Agulles (serra de Riells), per l´altre costat.
 


ceps i camp de futbol al fons.

totes dues fotos estàn fetes a la sortida de l´Arboçar,
costat est i costat oest,
ctra de sortida ca a Avinyó Nou

el camí seguit es el del GR 92-3 en direcció Santa Susanna, 5 kms total

sortida a les 8.15 h

El camí tomba a l´est per les pistes de sortida del poble en direcció contrària a la BV-2415, i es perd entre camps de conreu de vinya i clapes de pins que donen apenes ombra, indicació cap a "la Clota". 

El camí avança fins arribar al costat del mas abandonat "Mas Sunyer".  Allà el camí es parteix en dos, el que es perd al davant puja el cim de "Rocalisa", de més de 300 metres, i el que ressegueix el costat del mas va en la direcció correcta, més planera i ombrívola a l´estiu.

A on es creuen els camins de sortida del mas, a la banda contrària, després de 3 kms, es el lloc clau de la ruta.  El camí que puja a la ctra de Begues i després emprén la pujada al Puig de les Agulles és el que va direcció i marca GR-92-3, o aquest , al menys, és el que vaig fer jo en aquesta jornada.

pas a 8.40 h.

"mas Sunyer"


cartell clau
indicacions interessants en aquest cas....
placa esquerra
el "Sunyer", camí més llarg per tornar o arribar a aquest punt
des de L´Arboçar
placa dreta
cami dels Pelagons,
cami del GR-92-3

El camí que faré altre dia, que no faci tanta calor, creuarà seguint el camí de "Pelagons" la BV-2411, ctra de Begues, i després de 3 kms més,  encimbellarà el Puig de "les Gunyoles" fins al "Puig d´Agulles", i l´encreuament amb el GR-92 original, i la baixada a Olesa de Bonesvalls.

El GR 92-3 es una variant del GR-92  i que vé de "la Clota" i acaba a Sant Miquel d´Olerdola, està ben senyalat i segueix una camí que no em fa arrepentir d´haver-lo escollit.

El camí puja després de la senyal i va entre bosc i conreus petits,  després agafa una drecera estreta a la dreta, s´embosca i surt a pista amb unes vistes meravelloses davant la Vall de Santa Susanna, espectacular!!, amb els ceps i la masia encimbellada.

sortida de la drecera a 9.30 h







caps en la pujada a Santa Susanna


masia de Santa Susanna


El camí baixa i avança per camps de vinya i al final troba una riera a l´altra banda dels camps plens de raïm primerenc, a la sortida, emboscat, s´encimbella camí del "Puig de la Mola" i "l´Avenç de l´Esquerrà".

Decideixo tornar, ja fa calor i l´aigua s´acaba.

hora tornada i esmorçar 10.15 h

La tornada per "Rocallisa" algún km més, en fa defallit a mig dia.  

Un apunt curiós, perdo la meva cantimplora plena d´aigua i em quedo tan sols amb una cervesa, freda, per acabar la jornada.

Al final una bona remulllada a les fonts de l´Arboçar i tornada a casa.

 dia 13/07/2021



LES GUNYOLES


 Avui he volgut reprendre la troballa del cami d´arribada des de l´Arboçar fins a la serra de Riells i he trobat que el camí de "les Gunyoles" es el correcte.

Cami en pujada al mig del bosc, que arriba just a la part del darrera del poble, costat sud oest, i que encara mira una mica massa amunt l´encreuament amb la C-2411, però que hi te habilitat algún caminet llarg, que baixant pel costat nord-est, tracta de passar a l´altra banda de la serreta que separa el poble de la serra de Riells, a on va tenir lloc el petit enfrontament entre l´última linea defensiva republicana en retirada cap a Molins i les tropes rebels.

La primera vegada vaig seguir el Gr-92 i vaig anar per sota de les Gunyoles, sense veure-les, fins a l´urbanització de Can Mitjans, ja massa separada de l´encreuament amb la ctra.



si us fixeu be, molt bé!!
diu 6.5 kms fins a Olesa de Bonesvalls
suposo inclou la drecera llarga
que baixa directe a l´església 
del poble, o sigui,
el cim de la Serra de Riells,
no es massa lluny, i
es d´on surt la drecera


La confirmació de la trobada del cami correcte l´he constatada després, quan m´he apropat amb el cotxe baixant des del poble d´Avinyonet, i no m´he penedit de no haver tractat d´arribar caminant des de la baixada, ja que abans havia decidit tornar cap a l´Arboçar per temes de cansanci i calor.  La primera pujada cap a la serra es força empinada, però no massa llarga, ja tornaré quan sigui hora de fer un cami llarg des de Olérdola o Sant Pere Nolanta, amb menjar a les Gunyoles i final de camí a Olesa o Lledoners.  La tomba dels nostres soldats estimats pot esperar.

 




viernes, 13 de marzo de 2020

TRAVESSADA, Urbanització Lledoners, ctra. 340 Ordal, Olesa Bonesvalls.



sortida Urbanització Lledoners a les 07.00 h.

arribada a dalt el Coll de d´Esteles i Serra de Ries. 09.00 h.

baixada a Olesa de Bonesvalls en tres quarts.

total al voltant de tres hores..

Aquesta sortida està inspirada en la Travessada que, l´abril de 2016, va propiciar el CEM de Molins de Rei per conmemorar el centenari del camí que van fer dos integrants del Centre a meitat del segle XIX per recòrrer el mateix camí que havia de fer el tren des de Molins fins a Vilafranca, com a ruta principal, després es va decidir passar primer per Martorell per completar el trajecte que encara arribava fins aquells llavors tan sols a Molins des de Barcelona.

"El 28 de febrer de 1851 es va atorgar la concessió del ferrocarril de Barcelona a Martorell a Miquel Bergué que la va cedir el 1852 a la Companyia dels Camins de Ferro del Centre de Catalunya, que posteriorment s'anomenaria Companyia del Ferrocarril de Barcelona a Martorell, que va inaugurar la línia fins a Molins de Rei el 8 de novembre de 1854.

Inicialment van situar l'estació terminal en uns terrenys propers a les Torres de Canaletes i la porta d'Isabel II on ara hi ha la Rambla de Catalunya amb la Ronda Universitat.

-Barcelona - Molins de Rei (1854) construït per Companyia dels Camins de Ferro del Centre de Catalunya
-Molins de Rei - Martorell construït per Companyia del Ferrocarril de Barcelona a Martorell (abans Camins de Ferro del Centre de Catalunya)
-Martorell - St Vicenç de C - Tarragona construït per Companyia del Ferrocarril de Tarragona a Martorell i Barcelona (abans Ferrocarril de Barcelona a Martorell o Camins de Ferro del Centre de Catalunya)"

fons wikipedia "Línia_Barcelona-Vilafranca-Tarragona"

El tram escollit es el de la Urbanització de Lledoners, a dalt l´Ordal, amb accés tan sols en cotxe des de Vallirana, fins al Coll d´Esteles, pertanyent a la Serra de Ries, i baixada improvisada fins a Olesa de Bonesvalls, que no visitava des de 2015, quan venia fent el camí del GR-5

El camí de pujada al Coll d´Esteles es fàcil, per pista ampla, una mica pedregosa, però fàcil si es fa amb botes de caminada.  Al començament tan sols hem de trobar el camí que surt al costat de baixada a Vallirana de la ctra-340, i que al cap d´uns minuts es separa cap al sud-est.







Arribem a dalt el Coll d´Esteles en un parell d´hores, una mica entretingut després de trobar el camí que vaig fer el 2015 creuant d´Olesa a l´Ordal un kilometre abans.







Trobo la placa memorial de les batalles que van tenir a dalt la Serra de Ries, i que va ser posat a començaments del 2017 per homenatjar els caiguts en els combats entre la brigada republicana que defensava el front de la Serra de Ries, i les tropes franquistes que estaven a portes d´arrivar a la ciutat de Barcelona.  El 2014 van trobar unes tombes amb 4 esquelets enterrats després dels enfrontaments a les trinxeres, i l´any seguent 3 esquelets més que es van entrerrar als cementiris de Olesa i Sant Pau d´Ordal.







La baixada a Olesa, passat el coll, agafant el primer trencall senyalitzat a mà esquerra es per corriol pedregós amb arribada a la part trasera del cementiri de Olesa de Bonesvalls, i els terrenys conreats de ceps.




miércoles, 1 de enero de 2020

PRC-70 Vallirana-Gelida

any 2019

TRAM DESCOBERTA .-
VALLIRANA - MONESTIR SANT PONÇ - FONT FREDA (GELIDA) (PRC-70)(13 kms.)
I VARIANT
URBANITZACIÓ LLEDONERS (N- 340) - MONESTIR SANT PONÇ







La primera part es va fer en tres excursions diferents;

-una al setembre, des de Vallirana fins al monestir de Sant Ponç i tornada
-una altra al novembre des de la urbanització Can Rigol, amb accés des de la part baixa de Corbera amb cotxe, fins al Montcau, i tornada.
-la definitiva el dia 31 de decembre, deixant el cotxe a la Font Freda i pujant fins al punt de perdua del dia del Montcau i el Coll d´Agulles



Per l´agost de l´any 2018 vaig fer en dues tandes la descoberta des de Lledoners fins al Monestir de Sant Ponç,

-una de baixada fins al punt de perdua (pista dreta) al corriol de pujada al pont de la carretera N-340
-una de bona per agafar la pista bona de sortida del corriol, a l´esquerra, i arribada al monestir pel costat sud.

Tots i cadascun dels camins són molt interessants, passant per bosc d´alzina i llentiscle, humits, amb patrimoni i vistes de penyasegats, corriols i pista ampla, masies.  Molt recomanables





La primera part es dubtosa a les sortides de:

-primera pujada costeruda des de la benzinera de Vallirana, que a l´arribar a Cal Beco hem de buscar la masia a la nostra esquerra, no a la dreta!!, encara que amb mateixa  sortida a pista ampla que ve de baix de Cervelló.
-pista de baixada des de la font de St. Ponç a baix el Monestir, hem d´agafar el corriol a la dreta, abans d´arribar venint de Vallirana, i després tombar a esquerra una mica més avant.
-sortida de Ca N´Armengol des de l´ultima glorieta del costa Nord-est del poble cap amunt.
-desviaments per corriols drecera a la sortida de Can Safari, que realment estàn molt malament marcats pel grup que va descobrir aquest camí de trobada del gr-5 a Gelida, per arribar a Montserrat sense passar per carreteres des de Vallirana, suposo que per descuit, encara que n´hi ha marques recents però poc professionals.



Si se sap el camí es pot fer en una matí, i no es molt feixuc, 

els trams més complicats, si es vé de Vallirana, que no es tan costerut;

-tram de pujada des de Vallirana a Cal Beco
-tram d´asfalt per Can Rigol
-corriol-riera de sortida de Ca N´Armengol

si es vé de Gelida;

-pujada fins al castell, molt costeruda i llarga
-pujada de la Font Freda a dalt les masies de la pista del prc-70, fins el desviament a l´esquerra.


-tram de corriol fins a les pistes del Montcau i Puig d´Agulles



-baixada del corriol-riera de Ca N´Armengol

Punts complicats amb poca marca groga i blanca:

si es ve des de Gelida;

-desviament a la sortida de les masies de Can Volta, que malgrat tot, si que es veuen amb creus i marques al terra.



-sortida del corriol de pujada, amb uns bedolls joves amagats a la pista a la dreta, a deu metres, mancaria una marca de direcció correcta a la sortida del corriol i una senyal vertical amb cartell al desviament.
-sortida a la pista de dalt de tot, amb una pedra sense indicació de direcció ( hem de tombar a l´esquerra), per agafar la pista en direcció correcta i trobar a 50 metres la marca grosa de la pedra-roc, i baixar seguidament el corriol - drecera.
-falta de marques per dintre de l´urbanització de Can Rigol
-sortida de Sant Ponç des de l´esplanada molt malament indicada, perduda al mig dels molts camins de baixada cap a la pista de sortida (dreta-Lledoners//esquerra-Vallirana).
-indicacions al voltant de la masia de Cal Beco de Vallirana.

si es ve de Vallirana.



-sortida a Cal Beco, pel corriol de pujada
-pista de baixada a la font de Sant Ponç
-drecera-corriol de baixada al monestir des de la font (dues senyals verticals a l´entrada dels corriols corresponents)
-cami per dintre de l´urbanització de Can Rigol
-sobretot el pitjor de tot es trobar la drecera de baixada després del pedrot, perquè esta amagada a la dreta de la pista i fa un revolt a l´inici a l´esquerra que l´amaga, no hi cap marca fins que ja et trobes a dins al terra, manca un senyal vertical amb indicació de distàncies, (3 kms fins a la Font Freda, i 7 fins a Gelida).

Per l´excursió des de Lledoners els punts més complicats de perdua són;

-sobretot la sortida del corriol de baixada, llarg i maco, que no té cap indicació de direcció a l´arribada a pista,  falta senyal vertical i distàncies.
-de tota manera recomano agafar el camí a la dreta i pujar al pont de la ctra per un corriol-riera molt i molt recomanable.  El pas per dintre del pont es increïble, i té les marques complicades d´entendre, però en jeroglífic desxifrable.