viernes, 12 de julio de 2024

CAMINART I STRIPART 2024

 


 

Aquest any 2024 he tingut sort i he pogut gaudir d´un Caminart al Carmel sencer després de quasi 3 anys, i un parell de "teatrets" meravellosos d´Stripart al Centre Cívic del Guinardó. Tothom sap que ni "Bocanord", ni C. Cívic del Carmel, coorganitzadors del "Caminart" cada any, i que són els que seleccionen els números d´"Arts de Carrer" que formen la ruta artística, ja no dic la més meravellosa de les que participen per Barcelona durant festes, inauguracions o festivals solidaris, sino una de les més boniques i màgiques, perque surt de nit, volen dir els seus secrets abans de temps. 

 

Però aquest any els hi he agafat un secret, i es que durant els "Free Kabaret" que organitzen d´entrada lliure messos abans de la celebració al juliol del "Caminart", SELECCIONEN, el número que els pertoca per la ruta de l´any en curs. Suposo que els del C. Cívic del Carmel també ho fan, aixó com els de "La Barraca", espaï jove del Carmel. 

 


 

 


 

 

 I l´altre secret, en aquest cas referent a l´Stripart del Guinardó, es que cada vegada, la seva exhaustiva selecció, encerta més en l´ éxit de les seves propostes, sempre joves i agraïdes, i que cada vegada són propostes més compromeses amb l´entorn social, l´intimitat de cada artista, i l´aplicació dels més novedosos suports, aquest any s´han tornat a veure titelles de tot tipus, una mica oblidades en edicions passades, mogudes per fils de joves sense massa experiencia, però si amb interés en espontaneïtat, atractiu i sensibilitat, hem sorprén la quantitat d´actuacions de carrer que es poden permetre cada any els joves creatius que les posen en escena, en places lliures i porxos ambientats per inauguracions, llocs per lluir el "savoir faire".

cia PETIT VERMELL, titella gran, espontaneitat, implicació públic, ball i mim aart carrer

 

La fotografia i la performance encapçalen quasibé tot l´interés dels espectadors, i els seus orgnitzadors saben fer servir al 100% tots els seus recursos, incloent el teatret de ménys de 200 m2 que hi tenen a l´interior del mas recorvertit històricament 1000 vegades, es una molt bona aposta de futur, compromesa amb l´Art Jove de la Ciutat, fresc i cooperatiu, que ja pot donar master-classes de empreneduria cultural per propostes anuals a les que ja tot Centre Cívic de Catalunya s´atreveix a convocar, més que res per prestigi. 

 

Un petit consell, per ampliar l´oferta any rera any i sense pujar massa el pressupost, que ja es veu es encara la principal tara del Festival, i a més fer pujar més espectadors a dalt del turó de Can Mora, es ampliar el teatret acristallant la zona de bar propera, i possar gent asseguda a la cafeteria gaudint dels espectacles.

 

 Del "Caminart" dir que aquesta edició 2024, ha tingut com a màxim encert el tipus d´escenari de carrer escollit, al mig de la muntanya i molt a prop dels miradors, i com a artista estrella triat un guany en categoria, amb el número "Pelat" del JOAN CATALÀ, una més que sorprenent actuació amb un post de fusta de pi com a protagonista i un mal.labarista d´atuador-conspirador.

 



 

 

 La sort ha estat per la pluja, i el tema a millorar, si es vol cuidar, com es vol cuidar, es el transit entre números i escenaris, si es volia fer tan bé com es va planejar, amb les nostres meravellos-es companyats-es i amb el bingo de carrer, es millor pensar primer en la forma de presentar l´espectacle, i evitar fer noses al trànsit i als veïns, ja que l´hora pot ser una mica prohibitiva pels sorolls amb el públic entregat com anava, entenc el no portar fanfarries i musics, però amb ells tot rutllava millor avisats d´edicions anteriors, ja més de 15.

 

 Les meves actuacions preferides d´aquests dies són.....

 PETIT VERMELL

Un compacte de dos nois ben formats en el mim i les arts escèniques cara directe al públic, fent servir una titella de  tamany real, feta de drap i  amb un cap pensant, capritxós  però compasiu, que tracta als seus companys d´escenari de tú a tú de forma més que creible.

Els actors s´ho maneguen magistralment, un imitant els moviments dels artistes del cinema mut, i la noia essent inspiradora d´espontaneïtat i empatia cara al públic.

Un afecte recorre la platea, i el cor s´enlaire com el seu globus vermell cap a mons d´il.lusio i fantasia, la complicitat es el plat for de l´actuació i al final, amb l´home ja posat a dormir, tot acaba amb un giny d´amor i comprensió.

 

No hay comentarios: