sábado, 19 de abril de 2014

Un any de caminades amateurs i professionals



Des de l´any 2013 vaig decidir començar un nou repte, en principi en "modus proba", llençant activitats de CAMINADA al voltant de les muntanyes que envolten la zona dels cirerers de Sant Climent, i alguna plana llarga al voltant del Delta per veure d´adaptar-les a les cames dels meus seguidors, aprofitant l´oportunitat que dona la pàgina d´events inter-personals UOLALA.com, que va començar a participar de la web 2.0 a partir de l´any 2012.  Aquesta pàgina està molt ben pensada, treballa posant en contacte gent amb afinitats d´oci, sigui per proposar com a organitzador, o bé per participar amb grups oberts. Activitats de tot tipus; culturals, de caminada a l´aire lliure, de trobada d´intercanvi i solidaritat, participació en events particulars d´organitzadors profesionals o amateurs, trobades de sortida de cap de setmana, etc.



I és que a mi sempre m´ha agradat de caminar, des de ben jovenet, quan vaig començar a fer camí per Collserola i la seva muntanya màgica de Sant Pere Màrtir, recordo especialment una que vaig fer amb el grup Excursionista d´Esplugues, al voltant de l´any 82, que ens va deixar a mi i el meu bon amic Jordi baldats, i que va ser definitiva per descobrir el meu amor pel camp i la seva descoberta a base de reptes de camí llarg amb el cap posat en arribar al destí final sense més preocupacions urbanes.

La gent que accedia a participar amb nosaltres per aquelles primeres convocatòries em va decantar per pensar que n´hi ha un gran interés en aprofitar el temps lliure en fer camí i disfrutar del camp, sigui per la Crisi, o sigui per motius diversos, en gent que normalment es urbanita, infermeres, jubilats, grups de nois fiesteros, eren tots gent de 30 a quaranta anys, inclús de més grans, que o bé no tenien grups tancats d´amics en el seu entorn habitual, o bé s´estimaven de compartir les activitats per afinitat i simpatia, donant peu a aconseguir nous records vitals i experiències, no eren gent, la major part, que no sabien de caminar, les seves botes ben posades m´ho deien clarament, cosa que em va enorgullir en principi, i em va deixar el cap obert a nous reptes i nous co-organitzadors.
















Conforme van passar els messos de bonança, març, abril, maig, vaig anar proposant activitats, sempre gràtis, em feia por que algú prengués mal en alguna sortida, i això d´aconseguir una assegurança si no estàs federat es mal asumpte. Així que vaig tornar a Collserola, per la zona de Can Catà, i vaig proposar una tornada a la muntanya màgica de Sant Climent per les fires de cirera que es desenvolupen cap a finals de maig.

Tot seguia igual, la gent ja feia grupets, tothom anava sense queixar-se, i el bon rotllet es feia palés, ho manegava per aquelles dates amb un cap que era el meu bon amic Nico Bedoya, i la companyia de la dona amb més bones cames que he vist mai, la Rosa, que venia d´Arenys per acompanyar-nos quasibé sempre, va ser una època molt profitosa i meravellosa en experiències.

Al final, aquest estiu passat vaig trobar un nou company de viatge el Joan el qual es va animar a co-organitzar sortides amb mi, animant-me a cobrar simbòlicament per desenvolupar-les, ja se sap, no pots anar pel camp sense haver planejat i practicat el camí, són útils eines com wikiloc per amidar i definir camins i perfils, però el camí s´ha de fer per saber de cert com és la pujada, s´ha de gastar un temps que no és mala idea cobrar d´alguna manera, a més el nostre interés en posar en relleu segons quines troballes de cada camí particular, i cercar info per arrodonir les explicacions, també s´ho mereix.



Vam començar a desenvolupar sortides a l´època de calor al voltant del GR-92, el meu preferir camí de llarga durada, també de noves per Collserola, al voltant del Montpedrós entre Torrelles i Santa Coloma, i del Garraf.

La nostra nova experiència ha tornat a ser llençada aprofitant la plataforma Uolala.com, i el grupet del Joan, que es també un bon emprenedor com jo, i que vaig conèixer en una plataforma d´intercanvi d´aquest tipus.  La seva gent té una conciència ecològia, i d´estalvi d´energia i de sinèrgies saludables molt desenvolupada, i són molt bon companys de camí, el que ens fa uns nois amb sort en les sortides que podem compartir amb ells.



Gràcies al Joan hem pogut anar dues vegades al Monestir Budista del Garraf a compartir estona amb ells, participant de les seves activitats, i hem practicat el camí en la pujada per les fonts d´Argentona, que ens va oferir la possibilitat d´explicar la història de l´urbanisme modernista d´Argentona, i el seu valor natural al voltant de les seves fonts naturals, pujant fins al castell de Burriac.

Per la meva part, estem preparant una sortida de tornada al Montpedrós que tindrà parada a un berenador de Torrelles, ja amb aportació voluntaria, per no desvirtuar el caràcter saludable de les sortides, com jo preveia al principi de tot, hem convingut en no fer un avús en el cobrament per evitar riscos innecesaris, malgrat haver preparat, ja fa temps per part del Joan, d´un MANUAL DE PRÀCTIQUES SALUDABLES A LES SORTIDES, que com diu un altre company de caminada, són imprescindibles per posar d´acord a la gent en les sortides.

Les caminades professionals tenen dues formes de publicitar-se.  Una, presentada com a cursa o camí de resistència per les cames, i unes altres posen en públic sortides de curta o llarga durada amb cert interés paisatgistaa.

Les poden llençar associacions Excursionistes, amb la facilitat de poder proveir als inscrits una llicència grupal, amb una assegurança inclosa, o una Entitat que pot tenir els permissos en regla.

Normalment sempre s´ha de comunicar a l´autoritat pertinent, en el cas de Collserola a la Junta Gestora del Parc Natural, el dia de la visita i les hores de pas, per preveure incidents i emergències imprevistes.

Però el risc major és el que algú es perdi, per això el GPS és un bon invent.  En una ocasió una de les nostres companyes de sortida va esbrinar un camí que no haviem explorat, per manca de temps, en la sortida de Can Catà.  Gràcies a la seva geo-localitzacó global i el seu aparell i pràctica, ella sempre que surt graba la sortida per poder recordar el camí fet, i publicar-lo, vam poder trobar la sortida del camí facilment.

En el cas de les sortides que proposem, són sempre de llarg recorregut, 20 kms. mínim, amb pujadeta de 300 metres en 3 kms. màxim, per posar cames a punt, o donar posibilitat a la gent que pugui tornar sobre les seves passes, demanant a cadascú que es faci responsable de si mateix.

Per la resta de consells de caminada, passo la nostra doctrina i manual, redactada pel company Joan, i així qui vulgui pugui passar un dia maco al camp practicant el nostre benaimat esport, el TREKKING.


ELABORADO POR JUAN Y MIGUEL CON ATENCIÓN Y DEVOCIÓN

A) CONSEJOS SENDERISTAS:


1. Procurad vaciar vejiga e intestinos antes de salir de casa, especialmente si desayunáis allí.

2. Calzado confortable perfectamente adaptado a vuestros pies y mínimamente consistente, normalmente wambas y esporádicamente botas ( para alta montaña, caminos con previsibles dificultades... ).
3. Calcetines ni muy gruesos ni muy finos, que permitan la transpiración y actúen de protector antirozaduras.
4. Camiseta y pantalones cómodos y también transpirables, su grosor acorde a la temperatura ambiental y a la humedad.
5. Si se prevee que predominará el sol, llevad gorra con visera y protector solar adecuado a vuestra piel.
6. Si se prevee que aparecerá o predominará la lluvia, llevad chubasquero ligero ( con suficiente holgura para tapar la mochila una vez puesto ) o pequeño paraguas para protegeros, y toalla de
mano para poder secaros.
7. Si se preveen bajas temperaturas, llevad ropa de abrigo; Aunque caminando se genera calor corporal, tened en cuenta el comienzo en frío, las paradas y el regreso tras finalizar.
8. Llevad alguna crema, vaselina o similar que hayáis probado con eficacia para prevenir
( aplicándola antes de comenzar en las zonas más sensibles ) o aliviar posibles rozaduras.
9. Mochila o similar para llevar todo lo más recogido y equilibrado posible, evitando poner cosas innecesarias o pesadas; Ajustar sus correas de forma que se acople bien a vuestra espalda, sin balanceos.
10. Aprovechad los descansos intermedios sobre todo para beber, y para comer algo que apetezca fácil de asimilar durante el siguiente tramo caminante.
11. No dudéis en bajar el ritmo e incluso parar si os sentís fatigada/os en algún momento del recorrido.
12. Parar inmediatamente para retirar cualquier partícula que notéis introducida en el calzado; Si se aplaza esta limpieza, el riesgo de molesta rozadura o incluso ampolla es elevado, y más vale prevenir...
13. Extremar la precaución en tramos que presenten inminente peligro por: Suelo resbaladizo o muy irregular, Desniveles pronunciados ( sobre todo bajadas ), Vegetación que obstaculice el paso
( troncos, ramas, zarzas … ).

FELIZ CAMINO !!!


B) CONSEJOS NUTRICIONALES :


1. Llevad como mínimo 1 litro de bebida, preferentemente agua; Si el día sale caluroso, combinar agua tomada con la comida con bebida isotónica tomada sola para reponer las sales minerales perdidas vía sudor.

2. Llevad comida energética ligera de peso y de fácil conservación; Alimentos idóneos: Frutos secos, chocolate negro, galletas, bizcocho, fruta, pan con tomate, queso suave, tortilla de patatas, tostadas, ensalada vegetal, pasta, arroz, etc...
3. Que predomine la comida de calidad y variada sobre la cantidad.
4. Llevad pañuelo de ropa o papel, toallita limpiadora o similar para asear vuestras manos antes de manejar los alimentos, especialmente antes de la comida principal.
5. Si por el tipo de comida o bebida que portéis, se precisan fiambreras, cubiertos o vasos, que sean de plástico.
6. Evitad beber alcohol o refrescos gaseosos.
7. Evitad concentrar la comida en una sola toma, especialmente justo antes de tramos del recorrido que preveáis exigentes.

BUEN PROVECHO !!!


C) CONSEJOS ANÍMICOS :


1. Procurad descansar bien la noche anterior a la caminata.

2. Naturalmente, adoptad una actitud positiva, de disfrute y apertura a la experiencia compartida.
3. Reducir a lo verdaderamente imprescindible el uso del teléfono móvil.
4. Escuchar música preferida algún rato, sin que implique falta de atención a las peculiaridades del camino.
5. Aceptad sin reservas y valorad los imprevistos que puedan surgir ( molestia física, lluvia, retraso respecto horario previsto... ) como oportunidades de fortalecimiento y aprendizaje.
6. Relajaros, respirad profundamente y armonizad con una/o misma/o y con el entorno: compañera/os caminantes, biodiversidad, elementos singulares de sugerente recuerdo, bellas panorámicas, etc...

BENDITO HUMOR !!!





No hay comentarios: