viernes, 3 de octubre de 2014

SERRA DE PRADES I L´ESPLUGA DE FRANCOLÍ



Ha començat l´octubre i, en familia, hem anat a cercar aventures a l' Espluga de Francoli, poble de la provincia de Lleida que té historia al voltant de les seves fassines, i el seu passat lligat al cami de pas cap a Poblet, monestir famós, amb troballa del veritable enterrament del conté catala Martí I l´Humà, a tan sols 3 kms del centre històric, i ja dintre de la marca de Vimbodí.  També amb el seu mecenes generós, el senyor Lluis Carulla i Canals, l´empresari de la "Gallina Blanca", amant de les arts i les lletres i erudit de tot allò que tingués a veure amb Catalunya. Tenim tambe l'indret a on neix el Francolí, provinent de la serra de Prades, i que apareix venint de dintre un tub de roca conglomerada a les afores del poble (Font Major), lloc també de localització d´unes coves neolitiques que es poden visitar de forma guiada, i que també són molt recomanables per la seva museografia i posada en escena, inclús de forma cruenta (molt creible), del que va ser la vida de l´home de Neanderthal, homìnid europeu que va tenir contacte amb els nostres descendents, l´Home Sapiens Sapiens africà.


El poble tambe hi té caliu i esta situat a menys de 15 km. Del segre, i de la sona de la pomera lleidatana, dintre de la sona de boira lleidatana matutina, i a un tir de pedra de la vila medieval de Montblanc.



Lloc molt recomanable per anar a caminar, n'hi han rutes de fins i tot 12 kms per anar voltant, i per recuperar passatges del passat, i ara farem un repàs a una d´aquestes rutes a peu que nosaltres vam fer en un temps de dues horetes, xino xano.
DISTÀNCIA, nosaltres vam fer la meitat dels 12 kms. totals, gràcies a un sender que acorta la caminada, aprofitant el seu sentit circular.
DIFICULTAT, bàsica, per principiants.
RECOMANACIONS, portar bon calçat, amb bona sola, el sender es pedregós, i gorra a l´estiu.
ATRACTIUS, la vista de la serra de Prades, la vinya al setembre i el castell de Milmanda, segòn castell de l´Espluga destruït durant les guerres Carlistes.
DESCRIPCIÓ, sortint del poble per la Font Major i el costat del Francolí, passant per l´arc que porta cap a les construccions del darrera, una d´elles es la seu de "dracactiu.com", una empresa d´esport d´aventura i oci per joves. tombem a mà esquerra pel bosc cap a l´oest.
Tota la resta del camí està molt ben indicada, un pal senyalitzador a cada cruïlla important, i això ho fa molt fàcil de seguir, passem la sona de riu Sec, després la bifurcació de la deixalleria, encara entre casetes d´agricultor, però després veiem la plana conreada i el castell de Milmanda de fons, que quan quasi arribem a portes, podem deixar a la dreta per fer la drecera cap a la part de tornada pel riu Sec o la carretera del Monestir de Poblet.
camí ample i pedregós pel cami del molí de Guasch

desviament senyalitzat, fixeu-vos en el pal a l´esquerra
al mig del cespet

sortint de la sona de poble amb el castell al fons

vinyes de la casa Torres.

camí embarrat i més a prop del castell i la
drecera, el camí sencer fa uns 12 kms i
acaba Vimbodí


drecera amb la serra de Prades al fons,
direcció sud-est

Monestir de Poblet a 3 kms.





No hay comentarios: